VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groei Arseus leunt zwaar op grootste divisie

Op de keper beschouwd heeft medisch toeleverancier Arseus het tij mee. Het bedrijf profiteert van de vergrijzing en ziet de omzet verder oplopen. Maar het is niet alles goud wat er blinkt.

Vier divisies telt medisch toeleverancier Arseus. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf moet het toch vooral hebben van zijn grootste divisie Fagron, goed voor ruim 42 procent van de totale omzet.

De organische groei loopt hier wel terug.

Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf vrijdag publiceerde. Arseus, sinds maart opgenomen in de smallcap-index, vermeldt alleen omzetcijfers over het derde kwartaal.

Dat is op zich jammer, want zo ontbreekt duidelijk inzicht in de prestaties van het bedrijf. Wel blijft de prognose staan dat het bedrijfsresultaat (ebitda) over geheel het jaar sneller zal stijgen dan de voorziene omzettoename van 5-10 procent blijft.

Uit de omzetcijfers valt af te lezen dat niet elk bedrijfsonderdeel goed loopt. Bestuursvoorzitter Ger van Jeveren spreekt niettemin van een bijzonder bevredigende ontwikkeling. Maar rustig achterover leunen is er voor de oprichter van het bedrijf niet bij.

De omzet nam in het derde kwartaal met 8,8 procent toe tot 94,9 miljoen. De organische groei lag op 2,9 procent. Arseus groeit in het derde kwartaal iets sneller dan het in de eerste jaarhelft heeft gedaan (omzetgroei 7,6 procent en autonome groei 2,7 procent).

Fagron trekt de kar
Paradepaardje blijft de divisie Fagron , dat grondstoffen levert aan apothekers ter bereiding van medicijnen. Fagron, nog groter geworden door de overname van het Amerikaanse Gallipot, zag de organische omzet met precies 5 procent oplopen.

Dat is mooi, maar wel een stuk minder dan de 8,5 procent over de eerste zes maanden. Gezien de omvang van Fagron is het van groot belang dat deze divisie goed blijft draaien. Topman Van Jeveren spreekt over een tijdelijke terugval.

Sterk draaide ook de kleinste divisie Corilus, dat informaticaoplossingen levert aan verschillende beroepsgroepen in de gezondheidssector. Corilus kwam in het derde kwartaal zelfs tot een organische groei van 16,2 procent. Op een omzet van 7,5 miljoen is dat natuurlijk ook wat gemakkelijker te realiseren.

Twee dissonanten
De qua omvang tweede divisie Arseus Dental (37 procent van de totale omzet) heeft dit jaar een strategische heroriëntatie achter de rug en er is een kostenbesparingsprogramma van 4 miljoen euro gelanceerd. Deze divisie levert producten en diensten aan tandartsen en tandtechnische laboratoria.

Ondanks alle maatregelen nam de omzet hier slechts met een magere 1 procent toe. Tandartsen stellen vernieuwing van hun uitrusting uit tot het vierde kwartaal omdat dan in Parijs en Brussel de tweejarige dentale beurzen worden gehouden.

Het is dus nog afwachten of de orders dan wel binnen gaan stromen. Onduidelijk is ook of de genomen maatregelen effect sorteren. Positief is wel dat de het Franse onderdeel Julie-Owandy en de verkoop van precisiecomponenten in Zwitserland weer in de lift zitten.

De divisie Arseus Medical oogt het slechtste jongetje van de klas. De omzet nam hier met 2,5 procent toe tot ruim 12 miljoen euro, maar organisch is sprake van een teruggang met 5,1 procent. Arseus schrijft dit toe aan de beëindiging van minder goed renderende activiteiten. Dat mag zo zijn, de performance van de divisie stelt toch teleur, juist omdat de focus is verschoven naar sterk waardetoevoegende leveringen.

Een wat gemengd beeld dus bij Arseus. Per saldo presteert de onderneming sinds de beursgang drie jaar geleden prima. De onderneming is optimistisch over de toekomst. De vergrijzing speelt het bedrijf in de kaart.




Gerelateerde artikelen