VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kroonprins Eelco Blok toch nieuwe telecompaus bij KPN

Eindelijk witte rook bij KPN. Met vertraging is Eelco Blok aangewezen als opvolger van Ad Scheepbouwer.

Een batterij aan externe kandidaten zou volgens de media zijn gepolst, maar KPN kiest gewoon voor eigen kweek.

Eelco Blok is nu nog verantwoordelijk voor KPN's zakelijke divisie en Getronics.

De raad van commissarissen onder leiding van voormalig Aegon-cfo Jos Streppel heeft Blok in aanloop naar zijn benoeming tot bestuursvoorzitter alvast benoemd tot operationeel directeur.

Ervaren
De 53-jarige Blok zit, met een onderbreking van twee jaar, sinds 2004 in de raad van bestuur van de telecomaanbieder. Vlak na zijn bestuursbenoeming moest hij terugtreden nadat er onder zijn leiding illegale kortingen waren verstrekt aan zakelijke klanten.

In 2006 keerde hij terug als bestuurder. Een ander smetje op zijn rapport is zijn commissariaat bij het in 2001 gefailleerde glasvezelbedrijf KPNQwest.

In een reactie op zijn aanstelling als ceo zegt hij "ongelooflijk trots te zijn om voor de positie van CEO te zijn gevraagd" en "vierkant achter KPN's huidige strategie en financieel beleid te staan". 

Blok zal naar verwachting de lijn van huidige ceo Ad Scheepbouwer gaan doorzetten, maar wel voor nieuwe omzetimpulsen moeten gaan zorgen. Belangrijkste uitdaging zal zijn om nieuwe inkomstenbronnen in thuismarkt Nederland aan te boren.

De concernomzet daalde over 2009 met ruim een miljard euro tot 12,5 miljard euro. Ook klagen klanten nog te veel over de door KPN geleverde diensten.

Eigen gelederen
Vertrekkend ceo Scheepbouwer en de commissarissen bij KPN hadden in een eerder stadium al aangekondigd een voorkeur te hebben voor een opvolger uit de eigen gelederen. Van de oorspronkelijk vier interne kandidaten bleven begin dit jaar maar twee kandidaten over.

Stan Miller, verantwoordelijk voor de mobiele telefonieactiviteiten in België en Duitsland (E-Plus) plus het fusie- en overnamebeleid, . Financieel directeur Marcel Smits had al eerder zijn biezen gepakt. Beiden was te verstaan gegeven dat zij niet in aanmerking kwamen voor de ceo-positie. Zij trokken hun conclusie.

Voor kandidaat nummer vier Baptiest Coopmans, hoofd van de consumentendivisie bij het telecomconcern, zal de keuze voor Blok slecht nieuws zijn. Het is goed mogelijk dat ook hij zijn conclusie trekt. Dan moet KPN binnenkort wellicht ook op zoek naar een nieuwe baas voor de consumententak.

 Scheepbouwer hield KPN overeind
In 2001 nam Scheepbouwer de leiding over bij KPN toen het concern leek te bezwijken onder een schuldenlast van 23 miljard euro. Topman Paul Smits had zich vertild aan de umts-veilingen voor draadloos internet in Duitsland en Nederland.

Scheepbouwer, destijds ceo van TNT, had dat als commissaris van KPN laten gebeuren. Aan het roer bij KPN focuste hij vooral op schuldsanering, herfinancieringen en kostenbesparingen.

Scheepbouwers laatste aandeelhoudersvergadering op 6 april 2011 moet één grote goednieuwsshow worden. Scheepbouwer is vol vertrouwen aandeelhouders te kunnen melden dat de doelen voor 2010 - een operationele winst van 5,5 miljard euro en een vrije kasstroom van 2,4 miljard euro - zijn gehaald. Ook voor 2011 rekent KPN op verdere groei.

Scheepbouwers agenda zal na zijn KPN-periode snel vollopen. Om niet in een zwart gat te vallen moet onder andere zijn eigen investeringsmaatschappij uitkomst bieden. Daarmee kocht hij eind 2008 al een controlerend belang in Wehkamp, nadat hij in 2006 was toegetreden tot de raad van commissarissen van het onlinewarenhuis.

Ook de private bank Ooyens & Van Eeghen, onder meer door Wilco Jiskoot (voormalig zakenbankier bij ABN Amro) nieuw leven ingeblazen, kon op zijn financiële steun rekenen. Scheepbouwer is sinds januari 2006 tevens president-commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam. Het lijkt een kwestie van tijd voordat nieuwe nevenfuncties zich aandienen. 




Gerelateerde artikelen