VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel houdt serieus rekening met vastgoedbubbel in opkomende markten

De groei bij AkzoNobel verloopt steeds meer in twee snelheden. Zwakke resultaten in westerse markten, forse groei in opkomende economieën. Alertheid is geboden voor de risico's in die groeigebieden.

AkzoNobel presenteerde geen al te spannende resultaten over het derde kwartaal. De omzet van 's werelds grootse verfproducent bleef gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal.

Een stijging in opbrengst was er wel ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar: plus 13 procent, voornamelijk dankzij gunstige ontwikkelingen in wisselkoersen.

Wat marge betreft moet het verf- en coatingconcern marge prijsgeven door hogere grondstofprijzen. Dat geldt vooral voor de divisies coatings en huis tuin en keuken-verven (Decorative Paintings).

Financieel directeur Keith Nichols gaf AkzoNobel moet circa 25 tot 30 miljoen dollar aan kosten maken om de overeenkomst met Wal-Mart te kunnen implementeren.

De derde divisie, Chemicaliën, weet de winstgevendheid fors te stuwen: de Ebitda-marge stijgt met meer dan tien procent.

 Lagere winstgevendheid voor verf- en coatingdivisie. Chemicaliën ziet marge stijgen
 

Kansen en risico's in opkomende markten
Opvallender zijn de vooruitzichten die AkzoNobel schetst. Het concern ziet een aanhoudende malaise op Europese en Amerikaanse huizen- en bouwmarkt als bedreiging.

Deze markten zijn nog altijd goed voor zestig procent van de omzet van AkzoNobel. Zwakke marktomstandigheden drukken vraag naar en marge op de verfproducten van AkzoNobel.

Het is niet voor niets dat het concern steeds meer nadruk legt op de activiteiten in opkomende markten als Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Zo . De groei is hier onstuimig, de marges bijzonder goed.

Toch vindt AkzoNobel het nodig de markt te wijzen op de risico's van met name de Aziatische markt. Financiële markten anticiperen al langer op oververhitting van de vastgoedmarkt in China. De prijzen van vastgoed in de grootste steden zijn de laatste maanden in recordtempo gestegen.

Chinese machthebber doen verwoede pogingen de zeepbel in te tomen. Zo moeten kopers meer eigen geld inbrengen bij de aanschaf van een eigen woning en mag niet langer gestunt worden met hypotheekrentes.

Dergelijke maatregelen beginnen invloed te sorteren. De rentes op Chinese vastgoedobligaties zijn al fors opgelopen.
Niet alle marktvorsers zijn ervan overtuigd dat de oververhitte Chinese vastgoedsector een niet te beteugelen economisch probleem is. Het recente verleden (Amerikaanse huizencrisis) leert in ieder geval hoe   is voor dergelijke problemen.

AkzoNobel meldt nu dus al maar de risico's te onderkennen. En blijft intussen ‘voorzichtig optimistisch'.

 Kansen en bedreigingen volgens AkzoNobel
 




Gerelateerde artikelen