VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell-beleggers moeten keuze in dividend maken

Vanaf dit najaar kunnen aandeelhouders Shell het dividend ook in aandelen ontvangen. Lees over de voor- en nadelen van dit keuzedividend en de wijze waarop beleggers kunnen kiezen.

Een solide dividend. Dat is één van doelstellingen die Shell zichzelf stelt en één van de redenen waarom veel beleggers het aandeel in portefeuille hebben.

Vanaf het derde kwartaal wijzigt Shell zijn dividendbeleid. Het concern hanteert voortaan een keuzedividend, beleggers kunnen kiezen tussen uitbetaling in cash of aandelen.

Veranderingen roepen vragen op, hieronder de antwoorden.

Keuzedividend bij Shell. Hoe werkt dat?
Shell keert per kwartaal dividend uit. Tot nu toe deed het dat in contanten. Maar vanaf het huidige kwartaal krijgen beleggers de keuze: of contanten of aandelen.

Wat zijn de voordelen van een keuze voor aandelen?
In dit geval neemt het aandelenbezit Shell toe zonder dat de belegger stukken heeft moeten kopen via de beurs. Dat scheelt dus transactiekosten.

Ook kan het belang van de belegger in Shell relatief gezien toenemen en daarmee het aandeel in de toekomstige winsten. Het belang van iemand die voor stockdividend kiest stijgt immers ten opzichte van beleggers die voor contanten kiezen.

Zijn er ook nadelen van de keuze voor stockdividend?
Die zijn er. Allereerst zet Shell beleggers eigenlijk een beetje voor het blok. Wie niet voor stockdividend kiest ziet zijn aandeel verwateren. Bovendien is er nog een klein koersrisico.

Shell stelt begin november vast hoeveel aandelen een belegger als stockdividend ontvangt. De betaling volgt pas medio december. In die tussentijd kan het aandeel minder waard worden. Meer kan ook natuurlijk.



Is de uitkering in cash even hoog als die in aandelen?
In principe wordt eenzelfde bedrag toegekend, maar in directe levering zit een verschil. Allereerst is het hierboven beschreven koersrisico bij stockdividend. Maar het kan ook zijn dat Shell een deel van het stockdividend niet meteen uitkeert.

Shell levert alleen hele aandelen, een eventueel restant wordt aangehouden tot de volgende dividendbetaling. Wie bijvoorbeeld recht heeft op 4,13 aandeel aan dividend ontvangt 4 aandelen. De paar euro die dan overblijven bewaart Shell om bij een volgende dividenduitkering in aandelen om te zetten.

Verkoopt u de aandelen Shell of kiest u in het vervolg voor cashdividend dan krijgt u het niet-uitgekeerde dividend alsnog.

Waarom biedt Shell dit keuzedividend?
Een van de redenen kan zijn dat Shell zo meer geld binnen het concern houdt. Om aandeelhouders stockdividend te betalen geeft het nieuwe aandelen uit. In feite is er dus sprake van een kleine emissie (als alle aandeelhouders voor stockdividend kiezen neemt het aandelenkapitaal van Shell met 1,47 procent toe).

Voor dit stockdividend hoeft Shell dus geen cash in te zetten. Zo kan er extra geld worden vrijgespeeld, bijvoorbeeld voor het plegen van overnames.

Voor buitenlandse beleggers kan stockdividend ook nog fiscale voordelen hebben.

Ik heb aandelen Shell. Hoe kan ik aangeven of ik stockdividend of cashdividend wil?
Het merendeel van de beleggers handelt via internet. Beleggers kunnen in de persoonlijke instellingen aangeven of ze cash- of stockdividend willen ontvangen. Doorgaans kan dat zelfs per beursfonds worden ingesteld.

In die persoonlijke gegevens vindt u ook uw huidige instellingen voor keuzedividend. Neem bij vragen hierover contact op met uw bank of broker.

Overigens gaan de meeste aanbieders hun klanten nog informeren over de wijziging in het dividendbeleid bij Shell.
Zo stuurt Rabobank alle Shell-aandeelhouders nog een brief om een en ander uit te leggen.

Aandeelhouders die via internet beleggen kunnen een bericht van hun broker over het Shell-dividend in hun elektronische portefeuille verwachten.

Wat gebeurt er als ik niets doe?
Dat is afhankelijk van de huidige voorkeur die de bank of broker voor u heeft geregistreerd. Heeft u de keuze nooit gemaakt dan gelden voor u waarschijnlijk de standaardinstellingen. Deze verschillen per bank.

Zo krijgen Rabobank-klanten standaard stockdividend, terwijl Binck-klanten (zonder ingrijpen van de belegger) Shell-dividend in contanten ontvangen.

Ik kreeg voorheen ook al aandelen als dividend uitgekeerd bij Shell. Hoe zit dat?
Het gaat dan om een heel andere regeling. Voorheen keerde Shell alleen dividend uit in contanten maar bood het beleggers de mogelijkheid deze meteen om te zetten in (bestaande) aandelen.

Wie nu voor stockdividend kiest krijgt nieuw uit te geven aandelen.

Shells keuzedividend van datum tot datum 
28 oktoberMededeling over de hoogte van het dividend (in dollars)
3 novemberEx-dividend-datum
10 novemberKoers bekend die gebruikt wordt om stockdividend te bepalen
26 novemberDeadline voor bepalen cash of aandelen *
17 decemberUitbetaling dividend in cash of aandelen
* Let op: uw bank of broker kan een eerdere deadline hanteren






Gerelateerde artikelen