VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken moet voor groei al volledig leunen op Mexicaanse dochter

Bierbrouwer Heineken weet de terugloop in bierverkopen maar niet te stelpen. De succesvolle aankoop van de Mexicaanse brouwer Femsa kan die negatieve trend niet verhullen.

De bierverkopen van Heineken over het derde kwartaal is een symfonie van min-tekens. Zowel in West-Europa, Oost- en Midden-Europa, Afrika als Azië werd minder bier verkocht.

En ook de in Noord- en Latijns-Amerika zou minder Heineken-bier over de toonbank zijn gegaan als het concern de bijdrage van de Mexicaanse brouwer Femsa niet had mogen meetellen in de resultaten.

Teruggang
Is die teruggang in verkopen ernstig? Ja, dat is het. En dan niet vanwege de teruggang in Europa en Noord-Amerika (exclusief Mexico). Die trend is al langer zichtbaar.

In West-, Midden- en Oost-Europa als ook in Noord-Amerika blijken bierdrinkers vaker te kiezen voor goedkopere alternatieven dan de Heineken-bieren. En daar komt de forse krimp in Rusland vanwege accijnsverhogingen dan nog bij.

Teleurstelling
Opvallend is nu dat ook de door Heineken als groeimarkten bestempelde regio's als Afrika en Azië een teruggang laten zien. Dat is een domper die Heineken rauw op het dak moet vallen.

In augustus, bij de presentatie van de halfjaarcijfers sprak Heineken nog de verwachting uit dat "Het volume in Latijns-Amerika, Afrika en Azië naar verwachting zal blijven groeien."

Niet dus. In Azië halveerde de toch al bescheiden omzet van Heineken, ook al door de verkoop van brouwerijen. In Afrika (samen met het Midden-Oosten tien keer zo groot voor de brouwer) is een lichte achteruitgang te zien.

 Mondiaal minder dorst
 

Femsa trekt de kar
Heineken mag zich gelukkig prijzen dat het de verkochte hectoliters van Femsa mag meetellen. Daardoor verkoopt het concern per saldo een kwart meer bier. Komende kwartalen zal duidelijk moeten worden hoe Femsa presteert in de zware concurrentieslag op de Latijns-Amerikaanse biermarkt, een veelbelovende regio voor bierverkopers.

In de derdekwartaalresultaten van Heineken draait het vooral om volume. Financiele informatie is summier. Organisch, dus zonder Femsa, daalt de omzet met 2,1 procent. Dat is ongeveer net zoveel als de terugloop in verkochte hectoliters.

Heineken heeft de teruggang in verkocht volume dus nauwelijks weten te compenseren met hogere prijzen. En ook verder snijden in de kosten lijkt weinig resultaat te hebben. Hierover moet meer duidelijk worden bij de presentatie van de jaarcijfers.

Zoals het er nu uitziet gaat Heineken maar heel zuinigjes de eigen verwachtingen voor dit jaar halen. De brouwer rekende op winstgroei in de ‘lage dubbele cijfers.' In het derde kwartaal steeg de winst met nauwelijks meer dan tien procent.

Met de aankoop van Femsa wist Heineken zich vorig jaar op het nippertje te mengen in een belangrijke groeimarkt. Die prestatie is te prijzen. Maar het concern moet verder en dan is het teleurstellend als de rest van het concern terrein moet prijsgeven.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen