VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts heeft ritme weer te pakken

Na de flinke terugval in 2009 zit Aalberts Industries dit jaar weer stevig in de lift. De goede gang van zaken in de eerste jaarhelft zet door. Dat schept vertrouwen.

In een summier bericht over het derde kwartaal laat Aalberts weten dat de activiteiten zich voorspoedig ontwikkelen, in lijn met de eerste jaarhelft.

Bij de halfjaarcijfers wist industrieel toeleverancier de nettowinst met liefst 180 procent op te voeren.

Dergelijke percentages zullen over het gehele jaar niet gehaald worden omdat de vergelijkingsbasis voor de tweede jaarhelft sterker is. Volumestijging in diverse markten en de effecten van efficiencyverbeteringen zorgen voor hogere resultaten.

Herstel naar oude niveaus
Niet alle markten waar in Aalberts opereert zitten weer op het niveau van voor de crisis, maar blijkbaar geldt dat wel voor de meeste activiteiten. Bij het segment Industrial Services nemen de opdrachten toe van klanten uit de chip, automobiel- en precisiemachinebouwindustrie. Ook de luchtvaart laat tekenen van herstel zien.

Bij Flow Control (producten voor vloeistof- en gastransport) liepen de volumes op in Oost-Europa en Rusland, terwijl in Noord-Amerika en West- en Noord-Europa de vraag nog altijd terughoudend is. Zuid-Europa laat geen verbetering zien.

Bij Flow Control richt Aalberts zich op een compleet portfolio voor onder meer woningen, kantoren, zonne-energie, utiliteitsnetwerken, stadsverwarming, irrigatiesystemen en de bier- en softdrinkindustrie. Aalberts laat weten marktaandeel te hebben gewonnen door meer cross-selling en de introductie van nieuwe producten en systemen.

De in juli van dit jaar overgenomen Amerikaanse onderneming Conbranco Industries heeft zoals aangekondigd direct een positieve bijdrage aan de winst per aandeel geleverd.

Winstprognose flauw
Met de winstprognose van Aalberts kan de markt weinig. Sprak de onderneming bij de halfjaarcijfers nog over een aanzienlijke resultaatverbetering, nu wordt een forse winstgroei verwacht.

De woorden ‘aanzienlijk' en ‘fors' staan volgens de bekende Schaal van Mock voor respectievelijk 30-45 procent en 45 procent plus. Aalberts boekte bij de halfjaarcijfers al een nettowinst van 51,3 miljoen euro, bijna evenveel als de gehele jaarwinst van 54 miljoen euro over 2009.

Analisten gaan logischerwijs al langer uit van een winstverdubbeling dit jaar. De berichtgeving van Aalberts wordt door beleggers positief ontvangen. Het aandeel noteert ruim 2,5 procent hoger. Het derdekwartaalrapport bevestigt dat Aalberts snel herstelt.
Gerelateerde artikelen