VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Wavin moet winstverwachting intrekken

Wavin kan de gestegen prijzen van grondstoffen niet doorberekenen aan haar klanten. Resultaat: lagere winst in het derde kwartaal. Eerdere winstprognoses gaan niet gehaald worden.

Het is de lakmoesproef voor kersverse topman Henk ten Hove. Twee weken na een komt buizenmaker met een trading update van de derde kwartaalcijfers.

Ten Hove zei bij de presentatie van de nieuwe strategie: "Na een periode waarin wij ons hebben toegelegd op het door de crisis heen leiden van de onderneming, is het nu de tijd voor duurzame groei van de winstgevendheid".

Hoewel de nieuwe strategie over de periode 2011-2015 gaat, maakt Ten Hove een valse start.

De summiere trading update laat zien dat de marges sterk onder druk staan.

De ebitda marge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, daalde van 13,8 procent in het derde kwartaal vorig jaar tot 10,5 procent in dit kwartaal. De ratio verklapt een groot probleem voor Wavin.

De producent van kunststof buis- en leidingsystemen blijkt ‘door aanhoudende prijsconcurrentie van vanwege overcapaciteit slechts beperkt in staat om de gestegen grondstofkosten door te berekenen aan haar klanten.
Waar de omzet toeneemt met acht procent door volume groei en ‘geleidelijke verbetering van prijzen (346 miljoen euro), daalt het bedrijfsresultaat met 18 procent tot 36,5 miljoen euro.

De ‘geleidelijke verbetering van prijzen en het effect van het vorig jaar ingevoerde kostenreductieprogramma- het werknemersbestand werd met 1600 teruggebracht met als resultaat 45 miljoen euro jaarlijkse kostenbesparingen - ten spijt. De opgelopen grondstofprijzen verpesten het feestje voor Ten Hove.

Verlaging winstverwachting
Wavin's cijfers laten zien dat het herstel binnen de Europese constructie markt geografisch sterk verschilt. In Groot Brittannië, waar de huizenmarkten in 2009 de hardste optater kregen binnen Europa, groeit Wavin alweer met
dubbele cijfers.

Ook in Polen en de Scandinavische landen lieten dubbelcijferige groei zien. In Nederland lijkt de klap van de economische crisis vertraagd aan te komen, en daalde de omzet opnieuw. Ook in Italië werd minder omzet gerealiseerd.

In het vierde kwartaal verwacht Ten Hove dat de ‘positieve omzettrend doorzet'. Hij baseert zich op iets betere marges in de laatste weken van dit kwartaal, voornamelijk dankzij lichte prijsverhogingen en een stabilisatie in grondstofprijzen.

Streep door winstverwachting
Toch heeft de topman angst voor de volatiliteit op grondstofmarkten en hevige concurrentie en zet hij een streep door de winstverwachting van 2010. Waar bij de halfjaarcijfers nog werd uitgegaan van een ‘significant' hogere nettowinst, spreekt Ten Hove nu van ‘licht' hogere nettowinst.

Zweedse overname  
Tegelijkertijd met de kwartaalcijfers laat Wavin weten dat het een overeenkomst heeft getekend met KWH Sweden om de PE water activiteiten voor toepassingen op de grond over te nemen. De overname past in de strategie van Ten Hove om marktleiderschap te bereiken in de landen waar het opereert.

‘Deze acquisitie brengt ons in de nummer 2 positie in de weg- en waterbouw in Zweden en verstrekt het Wavin's productaanbod in Zweden en Noorwegen', aldus de topman. Wavin maakt geen financiële details van de overname bekend.
 
Gerelateerde artikelen