VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco wellicht te voorzichtig over winstverwachting

Diervoederfabrikant Nutreco heeft de omzet versneld zien stijgen afgelopen maanden. Ook operationeel draait het bedrijf goed, maar het peinst er niet over de winstverwachting te verhogen. Te bescheiden wellicht.

Nutreco heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De omzet groeide sneller dan in het eerste halfjaar.

De omzet ging vooral door hogere prijzen en valutaire meewind omhoog, volumes lagen op een licht lager niveau dan vorig jaar.

Versnelling in omzetgroei
In de afgelopen drie maanden liet Nutreco een groeiversnelling in de omzet zien. Over het eerste helft bedroeg de groei nog 5,8 procent, maar die versnelde tot 11,0 procent in de afgelopen periode.

De divisies Fish Feed en Compound Feed Europe lieten met 14,3 procent, respectievelijk 16,1 procent de hoogste groei zien. De totale omzet kwam uit op 1,34 miljard euro tegenover 1,21 miljoen euro vorig jaar.

Kritische kanttekening is dat de groei voornamelijk werd gedreven door valuta-effecten (sterkere US en Canadese dollar en Noorse Kroon) en prijseffecten (doorbelasting van hogere grondstofkosten). De volumegroei daarentegen was licht negatief met een daling van 0,6 procent.

Geen winstcijfers
Over het derde kwartaal werden geen cijfers over de winstgevendheid verstrekt, maar Nutreco gaf in bewoordingen wel aan hoe de ontwikkeling in de afgesloten periode was. Daarin valt op in de meeste divisies sprake was van een positieve ontwikkeling.

De plussen van Nutreco
 

Aanhoudend voorzichtig
De dier- en visvoederfabrikant blijft ook na het goede derde kwartaal voorzichtig in haar voorspelling voor het gehele jaar. De verwachting blijft gehandhaafd dat de winst voor belastingen (EBITA) met 25 procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Over de eerste helft werd al 84 miljoen euro verdiend en over de tweede jaarhelft verwacht Nutreco een gelijke EBITA als in 2009, oftewel 133,6 miljoen euro.

Met een derde kwartaal waarin 3 van 5 divisies (samen goed voor meer dan 70 procent van de totale concernomzet) operationeel beter presteerden dan in 2009, lijkt dat nogal een voorzichtige uitspraak.
Gerelateerde artikelen