VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman ICT Automatisering sneuvelt na interne problemen

Bram Schot is per direct afgetreden als CEO van ICT Automatisering. De interne problemen stapelden zich op binnen het bedrijf. Het kost de ceo zijn baan. Schot krijgt een fikse gouden handdruk mee.

"Verschil van inzicht over het te voeren beleid." Dat geeft ICT als verklaring voor het vertrek van topman Bram Schot.

Het is een bekend mantra waarmee doorgaans flinke bonje aan de bestuurstafel wordt bedoeld.

ICT schrijft dat het vertrek van Schot "in onderling overleg" is genomen. Het lijkt er sterk op dat de man ontslagen is. Waarom anders zou Schot een stevige vertrekvergoeding meekrijgen?

Schot ontvangt "twee jaarsalarissen inclusief emolumenten, schrijft ICT." Een en ander zou contractueel zijn vastgelegd. 

Afgaande op de beloning die Schot in 2009 ontving bedraagt de totale vertrekvergoeding om en nabij één miljoen euro. Daarin is het optiepakket van de gewezen ceo niet meegerekend. 

Voor een relatief klein bedrijf als ICT tikt zo'n bedrag flink aan. In de eerste helft van het jaar boekte ICT een geschoonde winst van 1,7 miljoen euro. Over heel 2010 zal er niet meer dan vijf miljoen verdiend worden. De vertrekpremie van Schot slokt zo minimaal twintig procent van de winst op.

Helemaal als donderslag bij heldere hemel komt het ontslag niet. ICT heeft fikse problemen in Duitsland, juist de regio waar het bedrijf zwaar op in wil zetten. Bij de halfjaarcijfers moest het bedrijf uit Barendrecht bekendmaken dat circa 20 procent van het personeel in Duitsland vrijwillig is vertrokken.

Oorzaak zou een vertrouwensbreuk zijn tussen het Duitse management onderling en tussen het management en het personeel. Dat gebrek aan vertrouwen is nu overgeslagen naar het hoofdkantoor.

Negentien jaar in dienst
Schot trad in 1991 in dienst bij ICT en maakte sinds 1997 deel uit van het bestuur. De eerste jaren deelde hij deze functie nog met Erik Bongers, sinds 2003 zwaaide Schot alleen de scepter over het bedrijf.

Onder zijn leiding zijn veelvuldig interne problemen aan de orde geweest. Problemen die duidden op en dus Schot zijn aan te rekenen.

De laatste problemen in Duitsland lijkt de genadeklap voor Schot. Begonnen was al aan een herformulering van de strategie. Uitgangspunt hierbij was dat ICT zich in de toekomst met minder verschillende technologieën zou bezighouden en op minder markten zou gaan richten. Schot wordt blijkbaar niet als de juiste man gezien om dit proces verder te begeleiden.

11 jaar Schot bij ICT
 

Koersreactie negatief
Normaal gesproken weten beleggers het vertrek van een slecht presterende topman wel te waarderen. Het aandeel ICT Automatisering verliest onverhoopt ruim 4 procent op het nieuws. Beleggers zien het nieuws blijkbaar als een vertraging voor het herstel.

Reactie nieuwe CEO
Carlo D'Agnolo, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen, neemt de positie van topman Schot over.
In een telefonische toelichting ontkent hij dat het ontslag een "directe relatie heeft met de recente problemen binnen de Duitse divisie van het bedrijf. "

Onduidelijk is nog of zijn dienstverband tijdelijk is of dat er een nieuwe CEO gezocht zal worden. "Ik ga mij eerst eens verdiepen in de functie en dan zien we wel verder", aldus de kersverse topman. Ben Kostwinder, lid van de Raad van Commissarissen, zal als waarnemend president-commissaris optreden. 
Gerelateerde artikelen