VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman USG vol vertrouwen over omzetgroei

Een nieuwe topman, een nieuw geluid. Sinds Rob Zandbergen de touwtjes in handen heeft bij USG is het positivisme wat de klok slaat bij USG.

Bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal spreekt de nieuwe ceo over "groei", "zeer goed nieuws" en "vertrouwen".

De resultaten geven zeker aanleiding tot dergelijke kwalificaties. De uitzender uit Almere zag in vrijwel alle markten de omzet stijgen, de nettowinst is verzevenvoudigd.

USG rekent op aanhoudende groei. "Ik heb geen indicaties dat het herstel niet doorzet", aldus topman Zandbergen. "De onderliggende vraag is sterk. Als er niets verschrikkelijks gebeurt, is het herstel bestendig."

De Almeerse uitzender profiteert van de gunstige omstandigheden voor uitzenders. Opkrabbelende bedrijven huren eerst uitzendkrachten en gedetacheerd personeel in voordat ze weer vast personeel gaan werven.

Die gunstige ontwikkeling deelt USG met grote broer die eerder deze week al aangaf de nabije toekomst positief in te schatten.

Dividend terug
En er zijn meer overeenkomsten tussen beide concerns. In navolging van Randstad laat USG weten weer dividend te gaan uitkeren. Over verliesjaar 2009 hebben aandeelhouders geen uitkering mogen ontvangen. Maar dit jaar krijgen de aandeelhouders weer een derde van de winst uitgekeerd.

Net als Randstad is de Nederlandse markt het koekoeksjong. Beide concerns moeten over het derde kwartaal een lagere omzet uit de Nederlandse markt noteren. Voor USG is die markt nog belangrijker dan voor Randstad.

Door de oorzaak van het trage herstel in de Nederlandse uitzendmarkt is inmiddels bekend. Eerst herstelt de vraag naar uitzendkrachten in de industrie, de dienstensector volgt met vertraging.

USG zag vanaf september de omzetdalingen in Nederland-dienstenland ombuigen naar omzetgroei. Een slechte augustus-maand zorgt toch nog voor een min over het hele kwartaal van 4 procent.

Herstel zonder overheid
USG rekent op verder herstel van de uitzendactiviteiten in Nederland in de rest van het jaar. Eén opdrachtgever zal weinig positiefs bijdragen aan de omzetgroei: de overheid. De aangekondigde bezuinigen van de regering bij de overheid maakt de collectieve sector "zeker geen groeimarkt", zoals USG het eufemistisch uitdrukt.

Toch is het eerst zien en dan geloven met die forse bezuinigingen bij de overheid. Topamn Zandbergen hierover: "Van oudsher valt het effect van deze operaties op uitzenders wel mee. Ook al gaan er mensen weg, het werk moet toch worden gedaan."
Gerelateerde artikelen