VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers Dockwise nog een jaartje in de wachtkamer

Voor Dockwise-topman André Goedée kan de tijd niet snel genoeg gaan. 2012 wordt het jaar van oogsten voor de zeetransporteur. Tot die tijd is het een kwestie van investeren, doorbijten en de blijde boodschap blijven verkondigen.

Dat laatste doet Goedée bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers opnieuw en met toenemende overtuiging. Hij spreekt over een "sterke" toename van de activiteiten en hogere marges in 2012.

Voorlopig is het nog niet zover. Over het derde kwartaal daalde het operationele resultaat ten opzichte van de drie maanden daaraan voorafgaand.

Ook wat omzet betreft moest de zeetransporteur wat toegeven ten opzichte van het tweede kwartaal, een ‘min' van 2,9 procent.

Bezetting omhoog, marges omlaag
Een factor van betekenis bij Dockwise is de bezetting van de schepen. Zwaar zeetransport -vooral voor de energiesector-genereert zo'n 65 procent van de omzet. Hoe meer vracht het concern op zijn schepen kan proppen des te beter. De derdekwartaalcijfers bieden wat dat betreft goed nieuws.

De vlootbezetting is flink gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dockwise stuurt zijn schepen nu met een bezettingsgraad van 84 procent de wereldzeeën op. Dat was vorig kwartaal nog 75 procent.

Maar er zit een keerzijde aan die stijging. Vooral in september stonden de marges op de getransporteerde goederen onder druk.

Meer werk op termijn
Positief is de gestegen werkvoorraad van Dockwise afgelopen kwartaal. De orderportefeuille is gegroeid naar 400 miljoen dollar van 389 miljoen in het vorige kwartaal.

Ook in werkvoorraad is duidelijk dat de zon voor het concern in 2012 pas echt doorbreekt. Nieuwe opdrachten zijn vooral binnen gesleept voor 2012 en later.

Orderportefeuille groeit vooral na volgend jaar 
Orders Dockwise Q2 2010 ($)Q3 2010 ($)% 
 Werk voor 2011 126 mln125 mln  -0,7 %
 Werk voor 2012 92 mln125 mln +36%
 Werk na 2012 35 mln64 mln +83%

Ook met het oog op 2012: Dockwise zet de bouw van een nieuw superschip door. Het moet het grootste in de 22 schepen tellende vloot worden.

De bouw past bij de inzet van de onderneming om op te schuiven naar nog groter zeetransport dan tot nu toe. Het anticipeert op vraag naar transportmogelijkheden voor steeds grotere olie- en gasinstallaties, zoals geïntegreerde olieplatforms.

Beleggers lijken de positieve verwachtingen voorde lange termijn nog niet echt te appreciëren. Sinds de hoogste koers ooit op 18 januari 2010 van €23,70 heeft het aandeel zo'n 20 proncet van zijn waarde verloren.




Gerelateerde artikelen