VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bankverzekeraar ING gaat in vieren

ING wordt niet gesplitst, maar gevierendeeld in twee banken en twee verzekeraars. De miljarden kostende operatie zou wel eens sneller doorgevoerd kunnen worden dan gedacht.

De ING-leeuw gaat niet in tweeën maar in vier stukken opgedeeld worden, zo bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Dat ING de verzekeringsactiviteiten los gaat maken van de bankactiviteiten was al langer bekend. De Europese Commissie had dat als voorwaarde gesteld, nadat ING voor miljarden aan staatssteun had ontvangen. 

Nu volgt verdere uitwerking.

De bankverzekeraar wil het verzekeringsbedrijf in twee delen naar de beurs brengen. De Amerikaanse activiteiten worden in een apart verzekeringsbedrijf ondergebracht. Dat is vooral het gevolg van de nieuwe , die waarschijnlijk wel in Europa en niet in VS gaan gelden. 

De ontkoppeling gaat gepaard met forse afboekingen in dit Amerikaanse bedrijf. Er moeten boekhoudkundige veranderingen worden doorgevoerd die in het vierde kwartaal zullen resulteren in een afschrijving voor belastingen van 1 miljard euro.

In de nu gepresenteerde derde kwartaalcijfers zat al een goodwillafschrijving van 513 miljoen euro gerelateerd aan de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten.

Bovenop deze kosten zal ING aanpassingen in de boekwaarde moeten doen met betrekking tot ‘variabele annuïteiten', lijfrentepolissen die een minimale uitkering combineren met een variabel deel dat van het beleggingsresultaat afhankelijk is.

Anders boekhouden
ING wil bovendien voor het Amerikaanse bedrijf naar een boekhoudmethode die gebaseerd is op de actuele koersen (‘fair value'). Hierdoor zal nog eens 1 tot 1,3 miljard euro moeten worden afgeboekt.

Voordeel is dat daarna de winstcijfers zich stabieler zullen kunnen ontwikkelen. Maar bij elkaar wordt er dus wel tot 2,8 miljard euro afgeschreven, inclusief de 513 miljoen van vandaag.

Dat is een tegenvaller. Maar door de pijn voor 1 januari 2011 te nemen zou de Amerikaanse tak ook wel eens eerder dan verwacht verkocht kunnen zijn. Nu wordt gerekend op een beursgang in de eerste helft van 2012.

Bankwinst meevaller
Een meevaller zijn de bankcijfers. Gedragen door de bank kon ING in het derde kwartaal een onderliggende nettowinst van 1,043 miljard euro laten zien, 43 procent meer een jaar terug. Vanwege de afboekingen kwam de groepswinst uit op 371 miljoen euro.

Per aandeel is dat een bescheiden en dus tegenvallende 0,10 euro. De balans werd iets korter ten opzichte van het tweede kwartaal en het eigen vermogen per aandeel nam met 2 procent toe tot 11,23 euro.

De core tier 1 ratio van de bank, het kernkapitaal (eigen vermogen) verbeterde iets tot 9 procent (was 8,6 procent bij de halfjaarcijfers).

Bij de bank spuit het geld er werkelijk uit. Voor belastingen werd in het derde kwartaal maar liefst 1,5 miljard euro verdiend, zes keer zoveel als een jaar eerder. De bank profiteert sterk van de lage rente, lagere risicokosten en verminderde afschrijvingen op leningen. Ook de voorzieningen voor slechte kredieten konden omlaag.

De afsplitsing binnen de bankenpoot van ING zal het eerst zijn afgerond. ING heeft zakenbankiers rond lopen die helpen bij de verkoop van onderdeel WestlandUtrecht. Deze nieuwe bank staat volgende week al (vanaf 18 november) op eigen benen.

De zakenbanken zoeken naar kopers. Dat kan dus snel gaan met het eerste van de vier delen.
Gerelateerde artikelen