VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draka ziet toenemend herstel

De kabelmarkt zet het prille herstel in toenemende kracht voort. Kabelaar Draka profiteert hiervan, mede door kostenbesparingen, en probeert ondertussen de ongevraagde interesse van Nexans te pareren.

Bij de update over het derde kwartaal herhaalde Draka nog maar eens haar boodschap dat ze het niet-bindende, indicatieve bod van het Franse Nexans te laag vindt.

Het bod wordt daarmee afgewezen als onvoldoende en de Nederlandse kabelmaker bekijkt nu haar strategische alternatieven, waaronder ook zelfstandig verder gaan.

Zelf presteren als beste verdediging
Om een potentiële overnemer die het bedrijf op wil splitsen af te weren zal Draka vooral zelf goed moeten presteren. Veel reddingsmiddelen heeft ze namelijk niet tegen Nexans dat bijna direct kan beschikken over een meerderheid van de aandelen. Nexans heeft een principe overeenkomst Flint Beheer dat 48 procent van Draka houdt.

En beter presteren deed Draka in het derde kwartaal, al is het herstel nog altijd vanaf een laag niveau.

Volumes veren op
In 2009 klapten de volumes op de kabelmarkt in elkaar door een flinke vraaguitval. Voor Draka resulteerde dat in 18 procent minder verkochtte producten, terwijl in 2008 ook al sprake was van een daling van 1,7 procent.

Dit jaar lijkt de vraag te herstellen. Het eerste kwartaal daalde de vraag nog, maar in het tweede kwartaal was er een fractionele toename van 0,9 procent.

Topman Frank Dorjee ziet het herstel over de afgelopen drie maandsperiode aan kracht winnen. De volumes gingen 3,5 procent omhoog. In de sectoren Industrie en Communicatie neemt de vraag echt weer toe.

In de bouw de is er vooralsnog slechts sprake van een afvlakking in de vraagafname binnen de Benelux. De bouwsector laat in de Scandinavische landen wel een voorzichtige toename zien.

Winstgevendheid verbetert
Ondersteund door diverse kostenbesparingsprogramma's leverde hogere verkopen ook een fikse stijging van de winstgevendheid op. En aangenomen wordt dat die sitiatie zich zal doorzetten.

Voor heel 2010 wordt een operationeel resultaat verwacht van 80 - 85 miljoen euro, waarvan meer dan de helft (46-51 miljoen euro) in de laatste zes maanden van het jaar moet worden behaald.

Voor de tweede helft van het jaar zou dat een stijging ten opzichte van 2009 betekenen van 34 tot 49 procent betekenen.

Kosten moeten verder omlaag
Ondanks de toegenomen winstegevendheid zal de onderneming scherp blijven op mogelijke kostenbesparingen. In 2010 moet dat gaan resulteren in een 30 miljoen lagere kostenbasis. Lopende besparingsprogramma's moeten volgend jaar nog eens 10 miljoen aan lagere kosten opleveren.

Huid duur verkopen
Het herstel van de kabelmarkt begon in het tweede kwartaal en lijkt zich in de afgelopen maanden versterkt te hebben door gezet. Draka heeft hiervan weten te profiteren.

Het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om Nexans of andere potentiële overnemers van het lijf te houden en zelfstandig door te gaan.

Wel versterkt het herstel van de markt en de resultaten de onderhandelingskracht van de Nederlandse kabelaar en kan het helpen haar huid zo duur mogelijk te verkopen.
Gerelateerde artikelen