VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na drie jaar staat Ahold weer bij Hema aan de kassa

In bespiegelingen over de toekomst van Ahold vallen steevast de namen van twee andere concerns: de Belgische concurrent Delhaize en warenhuisketen Hema. Het wordt tijd voor klare wijn.

Dit voorjaar maakt Ahold bekend . Geruchten over mogelijk overname van supermarktketen Delhaize hoduen desondanks aan.

één van de belangrijkste kandidaten om Hema uit de etalage van de verkopende investeerder Lion Capital te halen.

Eerst maar eens terug in de tijd. Een mogelijk koop van Hema of Delhaize is niet nieuw. In 2007 voerde Ahold al gesprekken met het Delhaize over verregaande samenwerking. De gesprekken leidden niet tot overname van de Belgische supermarktketen.

In datzelfde jaar, snuffelde toenmalig Ahold-topman Anders Moberg ook al opzichtig aan Hema. Uiteindelijk sloeg het retailconcern niet toe en gingen de meer dan driehonderd filialen over naar de private investeerders van .
Wellicht was toentertijd de vraagprijs te hoog voor Ahold. In ieder geval was duidelijk dat het concern de handen vol had aan een omvangrijke herschikking van de eigen activiteiten in de VS.

Eerdere pogingen
Wat zegt het over een bedrijf als na drie jaar nog steeds dezelfde namen rondzingen als het om uitbreiding gaat?

In eerste plaats wijst dat op gebrek aan duidelijkheid richting markt. Maar misschien gaat het hier ook over gebrekkige besluitvaardigheid of slagvaardigheid.

Dat geldt het meest wat betreft Hema. Ahold heeft al vaker laten blijken uit te willen breiden in de non-food-sector. In het verleden heeft het al een aantal pogingen gedaan om ook in het non-food assortiment voet aan de grond te krijgen.

Al in de tijd van Anders Moberg was er de drang om de supermarkten te transformeren tot hypermarkten, waar behalve etenswaren ook dvd's, servies en sfeermakers te kopen zijn. Amerikaanse en Franse megasupermarkten dienen hierbij als voorbeeld.

Ahold probeerde het in de jaren tachtig via de Miro-winkels en later via de AH Extra-formule. Beide pogingen mislukte. Ook zouden er gesprekken zijn gevoerd met het Blokker-concern over samenwerking. Ook hier geen tastbaar resultaat.

Non-food lonkt
Nu Ahold in Nederland via Albert Hein oppermachtig is in het voedingssegment lonkt uitbreiding naar non-food opnieuw. Een combinatie met Hema spreekt tot de verbeelding: twee frisse, sterke Nederlandse merken die samengaan.

Ahold profiteert van de ervaring van Hema met non-food. Andersom krijgt Hema hulp van Ahold op het gebied van voeding, volgens analisten goed voor een derde van Hema's omzet.

Er is nog een factor die Hema interessant maakt voor Ahold. Hema heeft al een positie opgebouwd in Duitsland, Frankrijk en België. Voor Ahold zouden de warenhuizen daar mooie bruggenhoofden zijn op weg naar uitbreiding in buurlanden.

Maar er zijn ook bezwaren. De belangrijkste is misschien wel de totaal andere aanpak die een warenhuis vergt. Ahold draait nu op de wet van de grote volumes: grote hoeveelheden goedkoop inkopen en gestroomlijnd distribueren. In non-food zijn de verkopen minder robuust. De vraag is of Ahold de gebruikelijke winstgevendheid dan weet te realiseren.

Ook wijzen analisten op de forse prijs die Lion Capital voor Hema zou vragen. Het zou gaan om 1,3 mrd tot 1,5 mrd euro. Ahold kan dat makkelijk betalen, het zit op een berg geld die bijna twee keer zo groot is.

Vraag is of aandeelhouders Ahold wel genoeg waar voor hun geld krijgen. Met andere woorden: weet Ahold wel genoeg rendement uit Hema te persen om een dergelijk miljardenbod te rechtvaardigen? Aanstaande topman Dick Boer staat erom bekend vooral de kostenkant met haviksogen te bekijken. Vraag is of er nog veel in de kosten te snijden valt na het regime van private equity-partij Lion Capital.

Duidelijkheid
presenteert Ahold zijn cijfers over het derdekwartaal. De top van Ahold zal dan met duidelijkheid moeten komen over Hema. Het zit daarbij met de moeilijkheid dat pas in maart 2011 officieel het roer over neemt. Dat lijkt weer geen ideale situatie om majeure beslissingen te nemen.

Beleggers willen echter weten waar ze aan toe zijn. Ahold moet duidelijk maken hoe het de overvolle kassen gaat benutten om verder te groeien. Duidelijkheid over Hema en Delhaize zij gewenst. Ook al om te voorkomen dat in 2013 dezelfde plaat afgedraaid kan worden.




Gerelateerde artikelen