VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeihapering Ahold in VS onderstreept noodzaak actieplan

Ahold drijft meer en meer op de Albert Heijn supermarkten. In Nederland was de omzetgroei in het derde kwartaal bevredigend, in de Verenigde Staten vangt het concern meer tegenwind.

Groeien wil Ahold, groeien moet Ahold. Maar waar het supermarktconcern de groei vandaan wil halen, blijft vooralsnog het geheim van de bestuurskamer.

Ook bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers was de informatie over uitbreiding schaars. Zo het concern met geen woord over de groeiplannen in België.

Dit voorjaar maakte Ahold bekend de grens richting België over te zullen gaan, zonder een tijdspad te geven. ‘Daar wordt aan gewerkt', aldus bestuursvoorzitter John Rishton tijdens een korte toelichting.

Loslippig was Ahold evenmin over speculaties dat in Hema een geschikte kandidaat zou worden gezien om de non-food activiteiten uit te bouwen. Eigenaar Lion Capital heeft de retailketen in de etalage staan. Ahold zou volgens bronnen als enige gegadigde zijn overgebleven.

De kans dat Rishton nog ingrijpende strategische stappen zet, wordt met de dag kleiner. Rishton verruilt Ahold in april 2011 voor het Britse Rolls Royce waar hij al enkele jaren commissaris is. Ahold-veteraan Dick Boer neemt Rishton's plaats in.

Consument voorzichtig
De kans dat de Verenigde Staten Ahold een nieuwe groei-impuls zal geven, lijkt klein. Rishton blijft zeer terughoudend over de Verenigde Staten waar Ahold ketens als Stop & Shop, Giant Landover en internetwinkel Peapod uitbaat.

De topman ziet de marktomstandigheden overzees niet verslechteren, maar ook ‘zeker niet' verbeteren. Een aanhoudend laag consumentenvertrouwen, scherpe concurrentie en mogelijke prijsstijgingen als gevolg van een toenemende inflatie kunnen Ahold parten gaan spelen. Autonome groei realiseren zal lastig worden.

Voor overnames ziet Rishton wel mogelijkheden, zonder concreet te worden. Ook is de hoop gevestigd op winkelsluitingen van concurrenten waardoor het verkoop volume en marktaandeel kunnen worden opgekrikt.

In het derde kwartaal wist de Zaanse grootgrutter een magere identieke omzetgroei te noteren van 0,6 procent. Voor 2010 tot nu toe groeide de omzet op identieke basis, dat wil zeggen uitgaande van eenzelfde aantal winkels, in de Verenigde Staten met 1,4 procent.

In totaal rekenden Amerikaanse consumenten voor 5,3 miljard dollar af bij Ahold kassa's wat het concern een operationele winst bezorgde van 196 miljoen dollar (operationele marge 3,7 procent).

Een dubbelcijferige daling van 16 procent door eenmalige voorzieningen voor herstructureringen en overnames. In dezelfde periode vorig jaar was de operationele winstgevendheid nog 4,6 procent.

Nederland groeit door
Over de landgrenzen heeft Ahold het lastig, op eigen bodem draaien onder andere de Albert Heijn winkels aardig door. De identieke omzetgroei kwam uit op 4,5 procent, ofwel een totaalomzet van 2,2 miljard euro.

De winstgevendheid verbeterde ook, zij het marginaal. De operationele marge bedroeg zeven procent tegen 6,9 procent in dezelfde periode vorig jaar. Omdat Ahold voor Etos, Gall & Gall, internetwinkel Albert.nl en de reguliere Albert Heijn winkel geen aparte cijfers verstrekt, is niet na te gaan wat de afzonderlijke bijdrage aan de winstgevendheid is.

Ahold in het derde kwartaal 
Een stijgende omzet maar een gedaalde nettowinst. Dat is het totaalbeeld bij het Zaanse supermarktconcern. De concernomzet pluste met 10,8 procent tot 6,69 miljard euro, waarvan vier miljard uit de Verenigde Staten komt.

De operationele winst (ebitda) steeg met 7,5 procent tot 285 miljoen euro. Helemaal onder aan de streep was het beeld anders. Door een incidentele last van 16 miljoen euro als gevolg van desinvesteringen kromp de nettowinst met 8,6 procent naar 223 miljoen euro.

Ahold is al lang niet meer het wereldwijd opererende supermarktconcern. Met nog activiteiten in de Verenigde Staten, Nederland en Tsjechië/Slowakije is Ahold een versnipperd bedrijf.

In Oost-Europa herstructureert Ahold verder, maar tot noemenswaardige resultaten leidt dat nog niet. Weliswaar kwam de identieke omzetgroei in het derde kwartaal op 1,6 procent, de operationele winstgevendheid komt niet verder dan twee miljoen euro.

Wel lijkt het concern de verliessituatie definitief achter zich te hebben gelaten. Dit jaar is in totaal vijf miljoen euro verdiend: in dezelfde periode vorig jaar slikte Ahold een verlies van 34 miljoen euro.




Gerelateerde artikelen