VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Draka vindt 'witte ridder' in Italiaanse branchegenoot Prysmian

Prysmian mengt zich in de strijd om kabelaar Draka. De Italiaanse branchegenoot biedt 17,20 euro per aandeel Draka. Bestuur, commissarissen en grootaandeelhouder Flint hebben hun zegen aan het bod gegeven. Mogelijk heeft het Franse Nexans een tegenzet in petto.

Prysmian brengt geen volledig cashbod uit, maar kiest voor een combinatie van contanten en aandelen Prysmian.

Het indicatieve bod van de Italianen bestaat uit 8,60 euro in contanten plus 0,6595 Prysmian aandelen per aandeel Draka. Tegen de Prysmian slotkoers van afgelopen vrijdag telt dat op tot 17,20 euro

Het aandelenkapitaal van Draka wordt daarmee gewaardeerd op 840 miljoen euro, terwijl de ondernemingswaarde (enterprise value, inclusief schulden) uitkomt op 1,3 miljard euro. Flint, dat met Harold en Annemiek Fentener van Vlissingen twee afgevaardigden heeft in de raad van commissarissen van Draka, heeft zich nu onvoorwaardelijk achter het bod van de Fransen geschaard.

Prysmian verwacht binnen drie jaar ongeveer 100 miljoen euro aan synergiën te realiseren. Vanaf 2011 zal de overname kunnen bijdragen aan de winst per aandeel van de Italianen.

Eerder bod
Vorige maand had Nexans 15 euro per aandeel in contanten over voor de draad- en kabelspecialist. Destijds kreeg het grootste kabelbedrijf ter wereld de steun van grootaandeelhouder Flint (48,48 procent).

Het Draka-bestuur en de commissarissen waren minder over de Franse avances te spreken. Zij vonden het bod ‘onvoldoende omdat het de waarde van Draka substantieel onderwaardeert' en bestempelden de vrijage als ‘ongevraagd'.

Daarnaast zullen de toekomstplannen die Nexans had met de onderneming slecht gevallen zijn in Amsterdam. Topman Frédéric Vincent van de Fransen liet in een interview in het Financieele Dagblad weten geen heil te zien in de glasvezelactiviteiten, goed voor ongeveerde een derde van de omzet bij Draka.

Witte ridder
Met een overname door Nexans zou de Nederlandse kabelaar niet alleen haar zelfstandigheid opgeven, maar zou de onderneming ook uit elkaar worden getrokken. Bestuursvoorzitter Frank Dorjee liet weten ‘strategische alternatieven' te bestuderen.

Die lijkt Dorjee met Prysmian nu te hebben gevonden in ‘witte ridder' Prysmian. Prysmian lijkt de bedrijfssamenstelling van Draka juist in stand te willen laten. In het persbericht geeft Prysmian-ceo Valerio Battista aan ‘geen break-up of materiële desinvesteringen' voor te staan.

Prysmian en Draka spraken vorig jaar . Dit draaide op niets uit.

In de herkansing
Toch is Nexans mogelijk nog niet helemaal uitgespeeld. Toen Draka haar eerste bod verwierp, lieten de Fransen weten uiterlijk 24 november (komende woensdag) met nadere mededelingen te komen. Met de Italiaanse toenadering nu komt dit in een bijzonder daglicht te staan.

In de voorwaardelijke overnameovereenkomst met Prysmian is wel een bepaling opgenomen dat Draka de vrijheid houdt om op een significant hoger bod in te kunnen gaan. Mocht een concurrerende bieder 15 procent meer bieden, dan vervalt het Prysmian-bod in beginsel. De Italianen krijgen dan wel de gelegenheid om het tegenbod te matchen.

Doet Prysmian dit niet, dan moet Draka een break-up fee betalen van 12,5 miljoen euro.
Gerelateerde artikelen