VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chinees technologiebedrijf doet overnamestrijd Draka verder oplaaien

Binnen zes uur tijd hebben zich twee nieuwe kandidaten gemeld om kabelaar Draka over te nemen. Na het Italiaanse Prysmian komt nu het Chinese Ximao met een aanmerkelijk hoger bod. Draka-topman Dorjee is terughoudend over Chinese interesse.

Het Chinese bedrijf Tianjin Xinmao wil kabelbedrijf Draka overnemen. De Chinezen doen een bod van 20,50 euro per aandeel in contanten, ofwel 1 miljard euro in totaal.

Dat is bijna 20 procent hoger dan het overnamebod dat het Italiaanse Prysmian maandag .

Xinmao is onder andere actief in mijnbouw, windenergie en infrastructuur. Xinmao schrijft dat dit Draka grote mogelijkheden biedt in de toekomst. Zo zou Draka binnen vijf jaar mondiaal marktleider kunnen worden op diverse deelterreinen in de kabelindustrie, zo schrijft Ximmao.

Fors hoger dan Prysmian
Xinmao moest met een forse verhoging van het bod komen om in gesprek te geraken met Draka. In de voorwaardelijke overnameovereenkomst met Prysmian is een bepaling opgenomen dat Draka de vrijheid houdt om op een significant hoger bod in te kunnen gaan.

Mocht een concurrerende bieder 15 procent meer bieden, dan vervalt het Prysmian-bod in beginsel. De Italianen krijgen dan wel de gelegenheid om het tegenbod te matchen. En ook van eerste bieder Nexans wordt nog een reactie verwacht.

Ximao verwacht dat Draka en grootaandeelhouder Flint zich achter het bod scharen. Maar Draka-topman Frank Dorjee ziet dat . Hij stelt dat het nog te vroeg is om te reageren op het tegenbod van euro 20,50 in contanten.

Dorjee heeft zich verbonden aan het bod van het Italiaanse Prysmian, dat eerder vandaag bekend werd gemaakt. Volgens hem is een samengaan met Prysmian de "beste deal in de kabelmarkt", waarbij nauwelijks sprake is van overlap van activiteiten.

Bescherming mogelijk
Draka heeft de mogelijkheid om een overname door de Chinezen af te houden. Daartoe moet de kabelaar preferente aandelen uitgeven. Om zo'n beschermingswal op te trekken is goedkeuring van de raad van commissarissen nodig.
In die raad zitten dan weer twee vertegenwoordigers van grootaandeelhouder Flint Beheer. Zij zullen zich wellicht onthouden van stemming als een beschermingsconstructie wordt overwogen.

Wie van de drie geïnteresseerde partijen uiteindelijk Draka weet binnen te slepen moet komende week duidelijk worden. Grootaandeelhouder Flint heeft de sleutel in handen. Zonder de steun van deze partij heeft een bod weinig kans.

Update: reactie aandeelhouders 
Een aantal partijen heeft al gereageerd op het bod van Xinmao:

Draka-aandeelhouder Lucerne Capital Management meldt maandag het bod van Prysmian  te prefereren boven het bod van het Tianjin Xinmao.Het hedgefonds, dat een belang van 4,9% in Draka heeft, hecht veel waarde aan het gegeven dat Prysmian heeft aangeboden deels in aandelen te betalen, waardoor aandeelhouders van Draka in de toekomst zullen profiteren van een eventuele deal tussen het Italiaanse en Nederlandse bedrijf.

De Franse kabelmaker Nexans zal woensdag aangeven of het zijn bod op Draka  zal verhogen.

Gerelateerde artikelen