VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 november 2010

Chinees technologiebedrijf doet overnamestrijd Draka verder oplaaien

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Binnen zes uur tijd hebben zich twee nieuwe kandidaten gemeld om kabelaar Draka over te nemen. Na het Italiaanse Prysmian komt nu het Chinese Ximao met een aanmerkelijk hoger bod. Draka-topman Dorjee is terughoudend over Chinese interesse.

Het Chinese bedrijf Tianjin Xinmao wil kabelbedrijf Draka overnemen. De Chinezen doen een bod van 20,50 euro per aandeel in contanten, ofwel 1 miljard euro in totaal.

Dat is bijna 20 procent hoger dan het overnamebod dat het Italiaanse Prysmian maandag .

Xinmao is onder andere actief in mijnbouw, windenergie en infrastructuur. Xinmao schrijft dat dit Draka grote mogelijkheden biedt in de toekomst. Zo zou Draka binnen vijf jaar mondiaal marktleider kunnen worden op diverse deelterreinen in de kabelindustrie, zo schrijft Ximmao.

Fors hoger dan Prysmian
Xinmao moest met een forse verhoging van het bod komen om in gesprek te geraken met Draka. In de voorwaardelijke overnameovereenkomst met Prysmian is een bepaling opgenomen dat Draka de vrijheid houdt om op een significant hoger bod in te kunnen gaan.

Mocht een concurrerende bieder 15 procent meer bieden, dan vervalt het Prysmian-bod in beginsel. De Italianen krijgen dan wel de gelegenheid om het tegenbod te matchen. En ook van eerste bieder Nexans wordt nog een reactie verwacht.

Ximao verwacht dat Draka en grootaandeelhouder Flint zich achter het bod scharen. Maar Draka-topman Frank Dorjee ziet dat . Hij stelt dat het nog te vroeg is om te reageren op het tegenbod van euro 20,50 in contanten.

Dorjee heeft zich verbonden aan het bod van het Italiaanse Prysmian, dat eerder vandaag bekend werd gemaakt. Volgens hem is een samengaan met Prysmian de "beste deal in de kabelmarkt", waarbij nauwelijks sprake is van overlap van activiteiten.

Bescherming mogelijk
Draka heeft de mogelijkheid om een overname door de Chinezen af te houden. Daartoe moet de kabelaar preferente aandelen uitgeven. Om zo'n beschermingswal op te trekken is goedkeuring van de raad van commissarissen nodig.
In die raad zitten dan weer twee vertegenwoordigers van grootaandeelhouder Flint Beheer. Zij zullen zich wellicht onthouden van stemming als een beschermingsconstructie wordt overwogen.

Wie van de drie geïnteresseerde partijen uiteindelijk Draka weet binnen te slepen moet komende week duidelijk worden. Grootaandeelhouder Flint heeft de sleutel in handen. Zonder de steun van deze partij heeft een bod weinig kans.

Update: reactie aandeelhouders 
Een aantal partijen heeft al gereageerd op het bod van Xinmao:

Draka-aandeelhouder Lucerne Capital Management meldt maandag het bod van Prysmian  te prefereren boven het bod van het Tianjin Xinmao.Het hedgefonds, dat een belang van 4,9% in Draka heeft, hecht veel waarde aan het gegeven dat Prysmian heeft aangeboden deels in aandelen te betalen, waardoor aandeelhouders van Draka in de toekomst zullen profiteren van een eventuele deal tussen het Italiaanse en Nederlandse bedrijf.

De Franse kabelmaker Nexans zal woensdag aangeven of het zijn bod op Draka  zal verhogen.Gerelateerde artikelen

Uitkoopprocedure Draka: prijs per aandeel naar euro 18,53
22-12-2011

De resterende aandeelhouders Draka moeten 18,53 euro ontvangen voor hu…

Lees verder

Grootaandeelhouder weigert uitleg in vergadering Draka
26-01-2011

Grootaandeelhouder Flint is tevreden met de overgang van Draka in Italiaans…

Lees verder

Draka voert druk verder op en bevestigt steun voor Prysmian-bod
06-01-2011

Draka wil graag in Italiaanse handen overgaan. De kabelfabrikant heeft haar…

Lees verder

Xinmao trekt zich terug uit overnamestrijd om kabelaar Draka
06-01-2011

Het Chinese Ximao gaat geen officieel bod uitbrengen op kabelfabrikant Drak…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}