VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Terwijl Draka praat bedenkt de markt nieuwe overname-varianten

Kabelfabrikant Draka zit nu gedwongen om tafel met het Chinese Xinmao. Nexans lijkt afgehaakt, Prysmian wacht af. Nieuwe varianten doen de ronde.

De strijd om kabelfabrikant Draka kent iedere dag een nieuwe wending. .

Het Franse kabelbedrijf, de grootste ter wereld, liet weten bij de huidige stand van zaken geen nieuw bod op Draka uitbrengen. Nexans gaf een maand geleden de aftrap tot de huidige biedingenstrijd. De biedprijzen van concurrent Prysmian en vooral het Chinese Xinmao zijn fors hoger.

De Nederlandse adviseur van Xinmao liet op zijn beurt weten dat het bedrijf een kredietlijn bij een grote Chinese bank heeft geopend, waarmee de overname gefinancierd kan worden.

Toch zegt Nexans de ontwikkelingen rondom Draka nauwgezet te zullen blijven volgen. Daarmee lijkt het Franse bedrijf zich nog niet geheel gewonnen te geven.

Biedingsvoorwaarden
Nexans zal voorlopig dus aan de zijlijn blijven en dat betekent in eerste instantie toezien hoe Draka in gesprek gaat met de Chinezen.

Hoewel Draka al , kunnen de Amsterdammers Draka niet anders dan met Xinmao om tafel gaan.

Die verplichting volgt uit de biedingsvoorwaarden die . Zo waren de Chinezen verplicht de bieding van het Italiaanse Prysmian van 17,20 euro, deels in cash en deels in aandelen Prysmian, met minimaal 15 procent te overtreffen om überhaupt aan tafel te kunnen schuiven. Het Chinese bod van 20,50 euro in cash ligt 19 procent hoger dan het Italiaanse bod en is dus concurrerend.

Volgens diezelfde biedingsvoorwaarden dienen de Italianen nu ten minste een vergelijkbare prijs te bieden als Xinmao. In dat geval is Draka gehouden aan de afspraken met Prysmian, tenzij Draka de Italianen een boete van 12,5 miljoen euro betaalt.

Nexans moet afwachten
De markten zijn nog sceptisch over het bod van Xinmao. Aandeelhouders van Xinmao en de Chinese autoriteiten geven niet zonder meer toestemming voor de overname. Ook bestaat er twijfel of de Chinezen de biedprijs van in totaal 1 miljard euro wel kunnen betalen.

Het bedrijf heeft slechts een beurswaarde van 300 miljoen euro. Wellicht dat de Chinese overheid bijspringt dan wel staatsfondsen.

In dat kader valt de houding van Nexans te begrijpen. Als de Chinezen zouden afhaken is er weer een kans. Een tweede kans, want de eerste bieding van 15 euro, die de Fransen uitbrachten werd door Draka direct als te laag en vijandig afgedaan. Gesprekken tussen Nexans en Draka zijn er niet geweest.

Wellicht een split-up
Xinmao blijkt vooral geïnteresseerd te zijn in de afdeling optische vezels en communicatiekabels van Draka. China moet zijn breedbandnetwerk nog grotendeels uitrollen.

Laat Nexans nu juist voor dit onderdeel minder belangstelling hebben. De Fransen zijn vooral geïnteresseerd in de energiekabels van Draka. En dat biedt mogelijkheden.

Zo gaan er geruchten dat Nexans wel eens samen met Prysmian zou kunnen optrekken om zo Draka uit Chinese handen te houden. Om alle problemen over hogere biedingen en de financiering hiervan deels te omzeilen zou Nexans wel eens een reisje naar China kunnen maken om daar eens te gaan babbelen.

Een driehoeksrelatie met Prsymian valt dan ook niet uit te sluiten. Ook de Italianen worden nu immers gedwongen meer te betalen voor Draka dan zij mogelijk verantwoord vinden. Grote vraag is hoe grootaandeelhouder Flint daar tegenover staat.
Gerelateerde artikelen