VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softwarebedrijf Exact vergat zijn eigen klant

Nieuwe bezems vegen goed schoon, moet Martijn Janmaat gedacht hebben. De recent aangetreden topman wil de boel bij softwarebedrijf Exact eens flink opschudden. Zijn voorganger krijgt en passant een veeg uit de pan.

Een maand of drie in Martijn Janmaat nu officieel in functie bij Exact. Zijn benoeming werd door veel beleggers gezien als een tussenoplossing. Raj Patel, jarenlang topman bij Exact was plotseling vertrokken. Janmaat kwam over uit de raad van commissarissen om de leegte in te vullen.

Maar nu, tijdens zijn eerste presentatie voor analisten, maakt Janmaat meteen duidelijk meer te willen doen dan alleen op de winkel passen. Dat begint met kritiek op zijn voorganger.

In een interview met het laat Janmaat weten dat Exact wel 10 procent van zijn klanten heeft zien weglopen, mede omdat zij zich niet goed geholpen vonden. Harde conclusies van de in augustus van dit jaar aangetreden Janmaat, die zich grotendeels baseert op de adviezen van Boston Consulting Group en VODW, die hij zelf had ingeschakeld om het bedrijf eens goed door te lichten.

Al langer zwakke speler
Exact presteert al langere tijd ondermaats. Waar de markt over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 5 procent per jaar is gegroeid, is er bij Exact nauwelijks sprake geweest van organische groei. Ook dit jaar, waarin veel bedrijven resultaatherstel laten zien, staat de winstgevendheid van de softwarefabrikant onder druk en blijft de omzetgroei achter.

Volgens Janmaat is het potentieel wel degelijk aanwezig en moet de organische groei tegen 2013 met de markt mee kunnen groeien. Janmaat noemt een jaarlijks autonoom groeipercentage van 4,5 tot 6 procent.

Acquisitiestrategie op de helling
Janmaat zet in op organische groei en laat de acquisitiestrategie van zijn voorganger Raj Patel varen. Eerst het eigen huis op orde en dan pas aan grote overnames denken. Janmaat denkt al veel te bereiken met een sterker marketing en verkoopapparaat en meer klantgericht denken.

"Juist van een IT-bedrijf mag je verwachten dat je producten inspelen op individuele klantenbehoeftes", aldus Janmaat in het Financieele Dagblad.

Prestaties en Patel
Janmaat maakte voordat hij ceo werd al een jaar deel uit van de Raad van Commissarissen van Exact. Patel zat sinds juli 2005 aan het roer. Zijn termijn liep pas in april 2013 af, maar Patel heeft voortijdig de handdoek in de ring gegooid. Reden voor zijn vertrek is vaag gebleven.

Janmaat zegt over Patels vertrek: "Patel heeft voor zichzelf gekozen dat hij het niet meer zag zitten. Hij zag wel dat er op een aantal punten geen ontwikkelingen waren." Janmaat legt daarmee een relatie tussen de prestaties van het bedrijf en Patel's vertrek.

De daadkrachtige woorden van Janmaat lijken te verraden dat hij langer bij Exact zal blijven en wellicht niet alleen als tussenpaus zal fungeren. Janmaats contract loopt in augustus 2011 af. Over een eventuele verlenging is nog geen besluit genomen.

Maatregelen
Omvangrijke reorganisaties kunnen achterwege blijven. Janmaat spreekt alleen over achterstallig onderhoud. Belangrijke maatregel die Janmaat gaat doorvoeren is het snijden in het buitenlandse kantorennetwerk.

Exact is nu aanwezig in wel 40 verschillende landen. Volgens Janmaat volstaat een positie in de belangrijkste landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Een sterk verkoopapparaat is dan wel een must. De rest kun je af met partners, aldus Janmaat.

Ook wil de kersverse topman meer investeren in Nederland en meer boekhoudsoftware verkopen via internet. We spreken hier over Exact Online, een ‘SaaS'-abonnement waarmee kleinere bedrijven via het internet de boekhouding kunnen doen.

Overnamekandidaat
Afslanken en groeien. Dat is dus het devies van Janmaat. Toevalligerwijs zijn dat meteen twee criteria die potentiële geïnteresseerden in het bedrijf als muziek in de oren klinkt. Exact is al langer onderwerp van overnamegeruchten en die zullen nu opnieuw worden oplaaien.

Ondanks de huidige koerswijziging zal iedere partij die plannen heeft met Exact rekening moeten houden met het verleden van de onderneming. De schaduw van een aantal oud-bestuurders blijft over het bedrijf hangen.

Eduard Hagens en Arco van Nieuwland, medeoprichters van Exact, zijn nog steeds grootaandeelhouder. Hagens bezit 14,9 procent van de aandelen, Van Nieuwland 15,7 procent. De twee op aandeelhoudersvergaderingen.

Begin 2008 zette Exact zichzelf al eens in de etalage. Er zijn destijds ook daadwerkelijk verkoopgesprekken gevoerd, maar deze werden zonder opgaaf van reden plotseling gestaakt. Goede kans dat de grootaandeelhouders zich destijds niet konden vinden in de prijs en dus ook toen van zich hebben doen spreken. Nu herstel op eigen kracht uitblijft, lijkt verkoop op  misschien toch de aangewezen weg voor hen om te cashen. Van Nieuwland: "Op termijn
zal ik wel verkopen, maar wel tegen een goede prijs. De strategiewijziging van Janmaat deel ik in grote lijnen."



Gerelateerde artikelen