VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM houdt opgaande lijn vast

De luchtvaartsector zit weer in de lift. Air France-KLM doet daar goed aan mee. Na de sterke halfjaarcijfers 2010/2011 tonen ook de vervoercijfers over de maand november aan dat Air-France-KLM de weg omhoog heeft gevonden.

Flinke verlies of forse winst. Een middenweg lijkt niet te bestaan in de luchtvaartsector. De sector kent traditioneel een hoog percentage vaste kosten. Daardoor kan een klein verlies aan reizigers het verschil al maken tussen zwarte en rode cijfers.

Tel daarbij op dat de luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM behoorlijk gevoelig zijn voor schommelingen in olieprijs en meteen is duidelijk dat goed timen lastig is voor beleggers.

Weer winstgevend
Tijdens de recente recessie hebben veel luchtvaartmaatschappijen de vliegcapaciteit teruggebracht. Faillissementen hebben het aanbod verder verschraald.

Dankzij de nu aantrekkende economie stijgt de beladingsgraad weer, zowel bij het passagiers- als het vrachtvervoer. Dit resulteert in stijgende marges, waardoor de sector waarschijnlijk weer winstgevend zal worden. De olieprijs moet dan natuurlijk niet te veel roet in het eten gooien.

Ook Air France-KLM heeft het afgelopen jaar flink gesneden in de capaciteit (-7 procent) en plukt daar nu de vruchten van. Het concern verraste vorige maand met (periode april t/m september).

Vergeleken met een jaar terug verbeterde het operationele resultaat met bijna 1 miljard euro. Voor het gehele boekjaar 2010-2011 werd de verwachting opgekrikt van een break-even resultaat naar een operationele winst van ruim 300 miljoen euro.

Versnelling van de groei
Het passagiersvervoer telt veruit het zwaarst mee voor Air-France-KLM en hier is sprake van een versnelling van de groei. In november met 4,7 procent tot 5,68 miljoen mensen.

De gebruikte capaciteit steeg ook maar minder, resulterend in een stijging van de bezettingsgraad met 1,1 procentpunt tot 79,1 procent. Het zal niet verbazen dat vooral het passagiersvervoer op het Aziatische netwerk flink in de lift zitten (+6,1 procent).

Het bedrijf had hier goed op ingespeeld, want de ingezette capaciteit lag 6,4 procent hoger. Ook in Europa, met 68 procent van het passagiersvervoer nog altijd veruit de belangrijkste regio voor Air France-KLM, was de afgelopen maand sprake van een flinke toename in het passagiersvervoer (+5,3 procent).

Air France-KLM is met ‘Premium Voyager' druk doende het aantal passagiersklassen uit te breiden tot drie , wat eveneens een positief effect zal hebben op de winstgevendheid per passagier. Verder zal de komst van de Airbus A380 volgend jaar de vloot efficiënter maken met lagere brandstof- en onderhoudskosten per passagier. Dat blijft hard nodig, want in de grootste regio Europa is de concurrentie moordend.

Bij het vrachtvervoer was in november sprake van een flinke toename van 6,1 procent. De beladingsgraad steeg hier met 0,9 procentpunt tot 72,6 procent. Air-France KLM spreekt over een sterke stijging van de tarieven.

Gunstige vooruitzichten
Het gaat dus weer duidelijk de goede kant op met de luchtvaartsector en met Air Franc-KLM. Analisten verwachten voor de komende jaren een relatief snelle winstgroei voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Het herstel is niet onopgemerkt gebleven, want het aandeel is in de afgelopen 12 maanden bijna 30 procent gestegen.
Ondanks de al stevige koersstijging en de van Claims Funding International van ruim 500 miljoen euro voor vermeende prijsafspraken bij het vrachtvervoer hanteren de meeste analisten nog altijd een koopaanbeveling voor Air France-KLM.
Gerelateerde artikelen