VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Orderboek ASML raakt voller en voller

Verrassend goed nieuws uit Veldhoven. Chipmachinefabrikant ASML denkt dit kwartaal tot wel 50 procent meer aan orders binnen te krijgen dan aanvankelijk gedacht. Beleggers reageren euforisch.

Dat het goed ging met ASML was al langer duidelijk. Het ging zelfs zo goed dat de eigen productiecapaciteit de belangrijkste bottleneck leek te zijn voor een verdere groei.

De opwaartse bijstelling van het verwachte orderbedrag voor het vierde kwartaal is eigenlijk ongelooflijk. Het bedrijf denkt 50 procent meer aan orders binnen te krijgen dit kwartaal ten opzichte van de prognose die het bedrijf twee maanden geleden heeft afgegeven.

Eigenlijk was de van ruim 1,3 miljard aan nieuwe orders al een positieve verrassing. Marktvorsers waren op kwartaalbasis namelijk uitgegaan van een tijdelijke terugval in de bestellingen. Daar bleek geen sprake van. De huidige prognose overtreft zelfs de stoutste dromen.

De terugval in machines voor zogeheten DRAM-chips, gebruikt voor geheugen in PC's en mobieltjes blijkt mee te vallen, terwijl de vraag naar machines voor flash memory chips aantrekt.

In de nieuwe orderprognose zijn niet de orders voor de Extreme Ultraviolet lithografiesystemen begrepen, de nieuwste generatie innovatieve chipmachines van ASML. ASML heeft toezeggingen voor 9 van deze systemen, tegen nog 8 bij de derdekwartaalcijfers. Levering van deze systemen staat voor 2012 op de agenda.

Over de omzetprognose voor dit jaar zegt ASML verder niets, omdat de nu binnenkomende orders grotendeels in de eerste helft van volgend jaar uitgeleverd worden. De uitspraak dat ASML dit jaar op een recordomzet afstevent blijft in ieder geval staan.

Hoogtepunt bereikt?
Het succes van ASML is ook te danken aan krachtig management. In slechte tijden is ASML blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat heeft het concern een technologische voorsprong opgeleverd op de concurrentie.

Daardoor kan ASML machines leveren die efficiënter werken en geavanceerdere chips maken. Een ASML machine kost een paar centen, maar klanten (grote chipfabrikanten als Intell) kunnen daar hun voordeel mee doen.

Bij de derdekwartaalcijfers sprak de chipmachinefabrikant uit Veldhoven al van een investeringsnoodzaak bij klanten. ASML's afnemers zouden bovendien goed bij kas zitten.

Door de stevige orderintake in het vierde kwartaal, ziet het er voor 2011 ook goed uit. Wel bestaat er een gerede kans dat klanten rekening zijn gaan houden met de productiebeperkingen van ASML en eerder dan aanvankelijk gepland hun bestellingen hebben gedaan. ASML is bezig haar productiecapaciteit te verhogen. De huidige omzetcapaciteit van 1,3 miljard per kwartaal moet volgend jaar op 1,5 miljard liggen..

Sectorgenoten liften mee
Ook de aandelen van chipfondsen ASMI en Besi zitten de laatste dagen in de lift.

liet bij de cijfers over het derdekwartaal al verbetering zien. Vooral de met 69 procent gestegen orderintake in het veelgeplaagde front-end segment, waarin ook ASML opereert, schepte vertrouwen.

In het back-end segment, we spreken hier over het meerderheidsbelang van ASMI in de in Hong Kong gevestigde fabrikant ASM Pacific Technologie (ASM PT) was zoals verwacht sprake van een stevige terugval in het aantal orders, maar de afname was minder dan verwacht. ASM PT maakt machines voor de behuizing van de chips, maar ook voor Led technologie, gebruikt voor LCD-tv's en computerbeeldschermen waar veel van wordt verwacht.

ASMI wordt nog altijd tegen een behoorlijke korting verhandeld ten opzichte van de beurswaarde van ASM PT, wat betekent dat beleggers aan de front-end business nog altijd een negatieve waarde toekennen. Deze discount blijft overigens in relatieve zin wel redelijk stabiel. Nu de front-end tak beter gaat draaien zou het kunnen dat deze ‘korting' wellicht wat gaat teruglopen.

, uitsluitend actief in het back-end segment, rapporteerde juist een sterker dan verwachte terugval in het aantal orders. Toch zit ook de koers van Besi weer in de lift, meedeinend op de positieve geluiden uit de sector en de koersstijging van ASM PT.

Toeleverancier stijgt ook sterk op het bericht van ASML. Het kleine elektronicabedrijf leunt zwaar op de chipmarkt en zowel ASML als ASMI zijn uiterst belangrijke klanten voor Neways.
Gerelateerde artikelen