VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Xinmao worstelt met deadlines bij uitbrengen bod op Draka

Het Chinese Xinmao zet het bod op het Nederlandse kabelbedrijf Draka van euro 20,50 per aandeel door. Xinmao waarschuwt wel dat het niet op tijd alle benodigde goedkeuringen van overheidsinstanties weet te ontvangen.

Dit maakte Xinmao maandagochtend bekend in een update.


Xinmao noemt het eigen bod superieur aan dat van Prysmian, dat omgerekend euro 17,20 per aandeel in contanten en aandelen Prysmian biedt, aldus Xinmao.

Xinmao waarschuwt wel dat het uitbrengen van een officieel bod gevaar loopt vanwege het tijdspad dat verbonden is aan het bod van Prysmian. Mogelijk dat Xinmao niet op tijd alle benodigde goedkeuringen van overheidsinstanties weet te ontvangen.

Wettelijk gezien heeft Xinmao nu twee maanden,tot en met 14 februari de tijd om een biedingsbericht ter goedkeuring bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM) in te dienen. Xinmao stelt dat het vooral afhankelijk is van de lengte van de aanmeldingsperiode van het bod van Prysmian.

Prysmian hoopt de aanmeldingsperiode begin januari te laten ingaan. De aanmeldingsperiode dient minimaal vier weken te duren.Xinmao stelt de goedkeuring nodig te hebben van de National Development and Reform Commission of China, het ministerie van handel en de State Administration of Foreign Exchange of China.

De Development and Reform Commission van de stad Tianjin zal zich actief inzetten bij het verkrijgen van deze goedkeuringen.

Doorgang bod
Dit weekend was al duidelijk dat Xinmao zijn eerdere bod officieel zou maken. Vandaag loopt de termijn af waarbinnen het Chinese bedrijf zijn plannen bekend kan maken.

Vrijdag liet het bestuur van Draka weten alle medewerking aan Xinmao te verlenen om tot een bod op de Nederlandse kabelfabrikant te komen.

Het bestuur van Draka heeft eerder laten weten een eerder bod van het Italiaanse Prysmian unaniem te steunen.

In een brief aan aandeelhouders schrijven bestuur en commissarissen van Draka dat "Xinmao...tot op heden alle medewerking is gegeven teneinde ....een bod op de aandelen Draka uit te brengen."
Zo hebben vertegenwoordigers van Xinmao bij Draka in de boeken mogen kijken en zijn er afgelopen week gesprekken geweest met de voorzitter en .

Draka stuurde de brief aan aandeelhouders als reactie op een . De vereniging protesteerde daarin tegen een vergadering met beleggers die Draka eerder had uitgeschreven.

Volgens de VEB had Draka met de oproep tot die vergadering moeten wachten totdat Xinmao zijn plannen bekend had gemaakt. Dat had beleggers geholpen bij het maken van een zuivere afweging tussen de verschillende bieders.

Het bestuur van Draka stelt dat niet kon worden gewacht met het bijeenroepen van de "omdat zij dan mogelijkerwijs in strijd zou hebben gehandeld met de wet-en regelgeving."

Volgens de wet heeft Draka inderdaad de plicht om een informatieve bava uit te schrijven. Maar of het predikaat "informatief" hier van toepassing is blijft de vraag. Aandeelhouders moeten tijdens de bijeenkomst op 24 januari over een aantal zaken stemmen, zoals benoeming van bestuurders.

Op de vraag van de VEB in hoeverre Draka nog openstaat voor een officieel bod van Xinmao, antwoordt Draka dat elk mogelijk bod op op zijn merites zal worden beoordeeld.
Gerelateerde artikelen