VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML overtreft verwachtingen ruimschoots, maar koers daalt

ASML heeft in het vierde kwartaal 2010 nog beter gepresteerd dan de markt had voorzien. Normaliter stijgt de koers dan, maar beleggers zijn op hun hoede. ASML is opvallend zwijgzaam over nieuwe opdrachten die dit kwartaal binnen gesleept gaan worden.

Geen cijfers van ASML zonder dat het woord ‘record' valt. Dat geldt tenminste voor de resultaten in 2010. De omzet kwam in 2010 uit op 4,5 mrd euro tegen 1,6 mrd euro een jaar eerder.
De nettowinst bedroeg 1 mrd euro, terwijl er in 2009 nog een verlies van € 151 mln in de boeken terechtkwam.

ASML schermt met een potentiële omzet voor dit jaar van boven de 5 miljard euro, tegen 4,5 miljard over 2010. De markttaxaties voor dit jaar zitten al langer ruim boven de 5 miljard euro.

Een belangrijk deel van omzetgroei die ASML verwacht lijkt ook te zijn gebaseerd op de extreem goede orderintake van het afgelopen kwartaal. Een groot deel van deze orders zal dit jaar worden uitgeleverd. Het concern had eind 2010 voor 3,85 miljard euro aan orders in portefeuille.

Het is opvallend dat ASML geen prognose afgeeft over het aantal orders dat zij dit kwartaal voorziet. Dat doet analisten vrezen dat de orderintake in de rest van het jaar zal afzwakken en dus in het afgelopen kwartaal een piek heeft bereikt.

Chipgiganten als Intel, ARM en TSMC zijn het afgelopen kwartaal over elkaar heen gevallen, of beter achter elkaar aangelopen, bij het plaatsen van orders. Zij moeten over de nieuwste technologie beschikken om concurrerend te kunnen blijven produceren. De orders zijn ook geplaatst met de gedachte dat de levertijden bij ASML oplopen.

Cijfers
Na de update van begin december over de orderintake in het vierde kwartaal had ASML al een groot deel van het positieve nieuws naar buiten gebracht. De feitelijke orderintake is conform de verwachting. De omzet en nettowinst die in deze periode zijn geboekt liggen nog dik boven de voorspellingen in de markt.

De omzet kwam uit op 1,52 miljard, circa 200 miljoen meer dan de consensusverwachting. De geboekte nettowinst bedroeg 407 miljoen euro, circa 70 miljoen meer dan beleggers hadden voorzien.

Bezien over het gehele jaar 2010 heeft ASML iets meer dan 1 miljard euro verdiend, gelijk aan 2,35 euro per aandeel. Een groot contrast ten opzichte van het verlies van 151 miljoen over 2009.

Terugsluizen
ASML verrast ook in positieve zin met de hoogte van het dividend. Het bedrijf uit Veldhoven stelt voor een dividend van 0,40 euro per aandeel uit te keren, een verdubbeling, maar op de huidige beurskoers een dividendrendement van slechts 1,4 procent. De ramingen lagen gemiddeld op 30 cent dividend. Verder kondigt ASML een aandeleninkoopprogramma aan van 1 miljard euro, waarmee circa 8 procent van het aantal uitstaande aandelen kan worden ingekocht.

Vraag is of beleggers daar nu zo blij mee moeten zijn. ASML heeft blijkbaar geen alternatieven voor de bijna met 2 miljard euro gevulde kas, wat ook als een zwaktebod kan worden gezien.

Wat brengt 2012?
Grote vraag is natuurlijk wat er vanaf 2012 gaat gebeuren. Als er iets moeilijk is in de uiterst cyclische chipindustrie is het wel vooruitkijken. ASML waagt zich daar dan ook niet aan.

Wel loopt het te koop met haar nieuwste Extreem Ultraviolet-technologie (EUV), waar het tot op heden bestellingen voor negen machines heeft ontvangen. De eerste uitleveringen hiervan staan voor 2012 op stapel.

Het is voor de onderneming te hopen dat chipfabrikanten de toekomst dan nog net zo euforisch zien als dat zij dat afgelopen jaar deden. Beleggers pakken alvast hun winst en zetten het aandeel lager.




Gerelateerde artikelen