VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips is toe aan nieuwe inspirator

Beleggers worden niet blij van de vierde kwartaalcijfers van Philips. Philips heeft nog altijd veel last van de zwakke prestaties van zijn consumentenproducten, met name de televisieafdeling.

De omzet van Philips steeg met 2 procent in het vierde kwartaal, maar dat was vooral dankzij valuta-effecten. Zonder die meevallers was er een daling van 4 procent. Voor heel 2010 was er wel sprake van een stijging.

De bruto winst (EBITA) was in het vierde kwartaal 873 miljoen euro, en dat is 11,8 procent van de omzet. Over heel 2010 komt deze brutowinstmarge voor het eerst in lange tijd boven de 10 procent uit, waarmee in ieder geval één van de doelstellingen van het strategisch plan Vision 2015 wordt gehaald.

Het lage consumentenvertrouwen in westerse markten en voorraadeffecten zorgden voor een zwakke decembermaand, waardoor een redelijk goed jaar toch met een domper werd afgesloten. Bij de consumentendivisie daalde de vergelijkbare omzet met 11 procent.

De divisies Healthcare en Lighting presteerden ook slechter dan verwacht. Bij Healthcare werd nog een kleine omzetgroei behaald, bij Verlichting viel de vergelijkbare omzet stil.

Voor de muziek uit
Beleggers hadden duidelijk op een betere kwartaal gerekend, maar het aandeel, dat vanaf de bodem in 2009 ruimschoots verdubbelde was blijkbaar wat al te ver op de muziek vooruitgelopen.

Philips benadrukt liever de lichtpunten en noemt in zijn persbericht de omzetgroei van onderdelen binnen de eigen gezondheidsdivisie en verlichtingstak.

In het strategisch plan (Vision 2015) dat Philips in september 2010 ontvouwde werd naast de brutomargedoelstellingen ook een grotere rol weggelegd voor de winst per aandeel. Concreet werd daar een doelstelling genoemd dat de winst per aandeel twee keer zo hard zou moeten groeien dan de vergelijkbare jaarlijkse omzetgroei.

En eerlijk is eerlijk: aandeelhouders Philips zijn met een winst per aandeel van 1,54 euro en een dividend van 0,75 euro over 2010 ook weer niet al te beroerd uit de financiële crisis gekomen.

Van Houten aan zet
Het is echter duidelijk dat op meer werd gehoopt en het is voor de nieuwe topman Frans van Houten (hij begint op 1 april) nu zaak stevig door te pakken, want de transformatie van Philips verdient een stevig slotakkoord. Er is al veel meer focus dan tien jaar geleden, maar het kan allemaal nog wat beter.

Een mooie taak voor Van Houten om binnen de divisie Consumer Lifestyle de nadruk volledig te leggen op producten die direct samenhangen met verlichting en/of gezondheid. Van de televisies zou zo snel mogelijk afscheid genomen moeten worden.
Gerelateerde artikelen