VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell weet hoge verwachtingen niet in te lossen

Een winstgroei van 48 procent is onvoldoende voor beleggers in Royal Dutch Shell. Het aandeel krijgt een behoorlijke tik omdat op nog veel forsere groei was gerekend.

Shell rapporteert over het vierde kwartaal een resultaat op basis van geschatte actuele kosten exclusief buitengewone posten, het zogeheten ‘Current Cost of Supplies’, oftewel CCS-resultaat, van 4,1 miljard dollar.


Dat is 48 procent meer dan de 2,8 miljard dollar over 2009. Een tegenvaller, want analisten hadden op een cijfer van 4,74 miljard dollar gerekend. Waar concerns als Exxon Mobil en Chevron wel de verwachtingen wisten waar te maken, stelt Shell wederom teleur.

Wel conform verwachting stelt Shell voor een kwartaaldividend van 0,42 dollar uit te keren. Het dividend over het gehele jaar komt daarmee uit op 1,68 dollar, gelijk aan de uitkering over 2009. Het euro-equivalent van het voorgestelde dividend wordt op 4 maart bekendgemaakt. Shell laat weten dat het over het eerste kwartaal 2011 waarschijnlijk een zelfde dividend van 0,42 dollar zal voorstellen.

Tegenvallers over hele breedte
Grootste tegenvaller in de cijfers van Shell zit in de downstream (raffinage en verkoop). Het stevige verlies van 1,8 miljard over het vierde kwartaal 2009 werd weliswaar omgebogen in een winst van 411 miljoen dollar, maar Shell-volgers hadden hier op een resultaat van meer dan een miljard gerekend.

CEO Peter Voser spreekt over zwakke raffinagemarges en een grote beweeglijkheid van de verkoopmarges op eindproducten als gevolg van de gestegen olieprijs. Shell heeft het afgelopen kwartaal ook onverwacht veel onderhoud aan zijn raffinaderijen moeten plegen en capaciteit gesloten. De recente stijging van de olieprijs belooft niet veel goeds voor de raffinagetak, omdat de duurdere olie pas met vertraging in de raffinagemarge doorberekend kan worden. Nog lang geen hosanna dus.

Bij de olieproductie, de upstream, oftewel de hoeveelheid van het zwarte goud dat Shell feitelijk uit de grond haalt, weet het concern qua productie wel aan de verwachtingen te voldoen. De geboekte winstgroei van 25 procent bij upstream valt echter tegen, omdat vooral gewonnen werd uit velden met een lage winstgevendheid. De productie steeg in het vierde kwartaal met 5 procent tot 3.496 duizend vaten olie-equivalent per dag.

Of deze productiegroei voldoende is om de eigen doelstelling te halen moet nog worden bezien. Shell streeft voor dit jaar naar een toename van de olie- en gasproductie met 11 procent ten opzichte van het niveau van 2009.

Om deze productiegroei mogelijk te maken moet Shell flink blijven investeren. Voor dit jaar wordt een netto-investering voorzien van 25-27 miljard dollar. Dat betekent een verhoging van het budget, want over 2010 werd voor netto 23,7 miljard dollar besteed aan de zoektocht naar olie.

De beoogde productiegroei zou een toename van 50-80 procent van de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van 2009 tot 2012 mogelijk moeten maken. Shell rekent hierbij met een olieprijs die tussen de 60 en 80 dollar per vat ligt. Dat is waarschijnlijk conservatief, want de olieprijs noteert inmiddels bijna 100 dollar per vat. Het afgelopen jaar nam de kasstroom met 27 procent toe tot 27,4 miljard dollar.

Niet negatief gestemd
Voser toont zich over het algemeen positief over de ontwikkeling die Shell het afgelopen jaar heeft doorgemaakt en over de toekomst. “Wij boeken goede voortgang ten opzichte van onze doelstellingen en er komt nog meer van Shell”, aldus de CEO, die spreekt over ambitieuze doelstellingen.


De CEO zal in het achterhoofd hebben dat de grote positieve effecten van de omvangrijke investeringen nog moeten komen. Shell moet dan natuurlijk niet weer teleurstellen.


LEES MEER:

28 oktober 2010

 22 oktober 2010



Gerelateerde artikelen