VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Binck-beleggers reageren lauw op volgende Europees avontuur

BinckBank steekt de Rubicon over. De online broker ziet kansen in Italië. De andere buitenlandse avonturen van Binck draaien intussen nog niet boven verwachting.

Terughoudend. Zo ontvangen beleggers de plannen van BinckBank om de Italiaanse beleggersmarkt te bestormen.

Het aandeel van de midkapper verloor na bekendmaking van het nieuws bijna twee procent, herstelde licht maar blijf hangen rond het slot van vrijdag.

Hoe anders was de marktreactie in oktober 2006 toen Binck bekend maakte richting Frankrijk te trekken. Beleggers zagen veel perspectief in die uitbreiding; BinckBank was de dag van bekendmaking de grote uitblinker op de beurs met een koersstijging van ruim viereneenhalf procent.

De recente avonturen in België en Frankrijk hebben beleggers voorzichtiger gemaakt. In België blijven de prestaties achter bij de eigen doelstellingen, zo benadrukt bestuursvoorzitter Koen Beentjes bij de presentatie van de jaarcijfers.

En ook het Franse avontuur van Binck is nog geen doorslaand succes. Met vertraging betrad Binck in september 2008 de Franse markt en dacht binnen twee tot vier jaar break even te kunnen draaien. Die doelstelling staat nog steeds overeind. Over een jaar denkt Binck geen verlies meer te lijden op Frankrijk. Dat zou nog net binnen de vier jaar-termijn zijn.

Misschien dat beleggers in de nieuwe stap ook een signaal zien dat een overname van Binck voorlopig niet aan de orde is. Eind vorig jaar maakte het aandeel Binck wilde sprongen na oplaaiende . Met veel werk in uitvoering zou een geïnteresseerde partij wel eens wat langer in de wachtkamer kunnen blijven.

Waarom Italië?
Wat maakt uitbreiding naar Italië aantrekkelijk voor BinckBank? De online broker geeft een aantal redenen. De concurrentie in Italië is volgens Binck weinig professioneel en specialistisch op het gebied van internetbeleggen.

Bovendien handelen Italianen veel in derivaten als opties en vooral futures. Juist op die producten zijn goede marges te pakken.

 Wat is een nieuwe belegger waard?
-Om nieuwe klanten binnen te halen is BinckBank bereid ver te gaan.

-Per nieuwe klant spendeerde Binck in de laatste maanden van 2010 363 euro aan marketingkosten. In het derde kwartaal was dat nog hoger, 454 euro.

-Over heel 2010 spendeerde Binck bijna 17 miljoen euro aan advertenties en andere wervingskosten.

-Bovendien verlaagde Binck zijn tarieven in april. De broker dacht zo vijf miljoen aan inkomsten mis te lopen, het viel iets lager uit.

-Plannen voor nieuwe prijsverlagingen voor beleggers in Nederland heeft Binck nu niet.

Ook voor Italië rekent BinckBank op een break-even resultaat binnen twee tot vier jaar. Daarvoor zijn tot 40.000 klanten nodig. Ter vergelijking: de twee grootste online brokers in Italie hebben respectievelijk ruim 600.000 en ruim 90.000 klanten.

De kosten voor de uitbreiding naar Italië liggen voor Binck vooral op het gebied van marketing. De technologie die Binck nu in Nederland en andere landen gebruikt dient als basis voor het Italiaanse platform.

Ondertussen in Nederland
Voorlopig is de Binck Bank vooral afhankelijk van de resultaten op de Nederlandse markt. Hier heeft het bedrijf 80 procent van zijn klanten, bijna 70 procent van de Binck-transacties loopt via Binck Nederland.

In het vierde kwartaal handelden Binck-klanten 16 procent minder dan een jaar eerder en dat voelt de broker meteen in de opbrengsten.

Provisie op transacties, de grote omzetgenerator, lag aan het einde van 2010 19 procent lager dan in de laatste drie maanden van 2009. Wel is een stijgende lijn zichtbaar na het relatief slechte derde kwartaal.

Betekent dit dat Binck last heeft van prijsvechtende concurrenten? Nee, zegt topman Koen Beentjes. Uit intern onderzoek zou blijken dat die teruggang te maken heeft met de relatieve rust op de beurzen en niet aan weglopende klanten. Beweeglijke beurzen, hoge volatiliteit dus, zijn goed voor de inkomsten van Binck. Hoe meer handel, des te meer provisie.

Een gezapig beursklimaat is de eeuwige windvaan waartegen Binck vecht. Het wil voor zijn inkomsten onafhankelijker worden van de volatiliteit van de markten en handelt daarna door nieuwe initiatieven te starten. Maar als Binck moet kiezen tussen klanten die minder handelen of klanten die overstappen naar de concurrentie, dan is de keuze duidelijk.

Een rustig beursklimaat mag nadelig zijn voor Binck, het kan altijd erger.




Gerelateerde artikelen