VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eenmalige meevaller stuwt cijfers AND

Navigatiekaartenmaker leunt op eenmalige bate en waarschijnlijk op creatief boekhouden bij de bekendmaking van haar omzet en winst.

Topman Maarten Oldenhof van AND heeft duidelijk niet stil gezeten in 2010.

De omzet van AND steeg in 2010 met 38 procent tot 6,9 miljoen euro. De nettowinst steeg zelfs met 60 procent tot 2,4 miljoen euro.

Topman Maarten Oldenhof schrijft de positieve cijfers toe aan het ‘commerciële succes van de verkoop van digitale kaarten'. In de laatste drie maanden van het jaar sloot AND een deal met NNG,onder andere een maker van smartphone navigatieproducten in Europa.

Ook is het partnerschap met Navmii, dat navigatie applicaties maakt voor de iphone en ipad, versterkt en werden navigatiekaarten voor Oostenrijk, Finland, Noorwegen en Portugal geleverd. Best een succes want sinds de start is de applicatie al zo een 150.000 keer gedownload.

Maar wat AND werkelijk verdient in de kaartenbusiness blijft onduidelijk. In ieder geval lijkt maar een beperkt deel te danken aan ‘commercieel succes'.

Britse meevaller
Even terug naar de halfjaarcijfers. Toen werd ook een verrassend mooie omzetstijging geboekt. Totdat je doorlas tot pagina 12, de laatste passage van het rapport.

‘In de omzet is een bedrag van 2 miljoen euro opgenomen met betrekking tot een schikking die getroffen is wegens een dispuut over de levering van kaarten aan het Verenigd Koninkrijk'. Als we dit schikkingsbedrag aftrekken van de omzet over 2010 is een lagere omzet geboekt dan in 2009.

Trekken we het schikkingsbedrag van de winst af, dan blijft een schamele 4 ton over. En dit is in een bepaald opzicht waarschijnlijk niet eens ‘echte' winst. AND ziet namelijk de investeringen die gemaakt worden om kaarten te ontwikkelen niet als kosten. Deze zogenaamde ontwikkelingskosten worden jaar in jaar uit als actief op de balans gezet, en dus niet meegenomen in de winst en verliesrekening.

Het is de verwachting dat deze kosten zeker een miljoen zullen bedragen waardoor de ‘echte' winst, zeg maar de werkelijke cash die is verdiend, negatief is. Zeker weten doen we dit overigens niet. Want deze, en andere meer financiële cijfers volgen op 19 april.

Het waarschijnlijke weglekken van cash aan de onderneming verraadt dat gebruikers van navigatiediensten steeds minder bereid hiervoor (flink) te betalen. Neem het laatste succes van AND. De deal met Navmii voor de verkoop van iphone applicaties. Op het eerste gezicht lijken de 150.000 downloads heel wat, maar met een euro per download schiet dit niet heel erg op.

AND lijkt hier ook zo over te denken. ‘De verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten zijn in hoge mate onzeker' zo schreef het bedrijf halfjaarbericht. Oldenhof spreekt geen verwachtingen uit over 2011.
Gerelateerde artikelen