VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstalarm Air France-KLM drukt sentiment in luchtvaartsector

Juist nu het weer de goede kant op leek te gaan me de vliegindustrie komt Air France-KLM met een forse winstwaarschuwing. Daarmee is het positieve sentiment over de sector weer volledig omgeslagen.

Cyclisch dat is de luchtvaartsector bij uitstek. Onvoorspelbaar is het ook, zo heeft het verleden veelvuldig bewezen en zo zal het wel altijd blijven.

Analisten buitelden de laatste maanden over elkaar om de luchtvaartaandelen aan te prijzen. Bijna elke bank hanteerde een koopadvies voor Air France-KLM. Dat was niet onfortuinlijk want de koers van het aandeel was het afgelopen jaar met 50 procent opgelopen.


Air France-KLM en haar concurrenten hadden door de crisis flink in de capaciteit gesneden. Nu de mondiale economie aantrekt slaat de winstteller van de kapitaalintensieve industrie al snel de goede kant uit. De halfjaarwinst lag liefst een miljard euro boven het verliesgevende niveau van een jaar eerder.

Destijds reden voor het bestuur de winstverwachting voor het boekjaar te verhogen van break-even naar een operationeel resultaat van minimaal 300 miljoen euro.

Negatieve verrassing
Dat pakt wat anders uit. Air France-KLM verraste vriend en vijand vorige week met een nettoverlies van 46 miljoen over het derde kwartaal (oktober t/m december) van het boekjaar 2010-2011. Vergeleken met het verlies van 295 miljoen het jaar ervoor is dat een forse verbetering, maar minder dan verwacht. Door het geleden verlies laat de luchtvaartmaatschappij de eerder nog opwaarts bijgestelde winstprognose weer los.

Stakingen onder Franse verkeersleiders in oktober en hevige sneeuwval in de maand december hebben het passagiersvervoer van Air France-KLM het afgelopen kwartaal flink geraakt. In totaal moesten 6.900 vluchten worden geannuleerd, wat het bedrijf circa 100 miljoen euro aan inkomsten heeft gekost.

Het vrachtvervoer en de onderhoudsdiensten presteerden wel goed. Daarnaast nam de brandstofrekening het afgelopen kwartaal met 28 procent toe, voor 10 procentpunt toe te schrijven aan de duurdere Amerikaanse dollar.

Vertrouwen geknakt
Hoewel het boekjaar waarschijnlijk met zwarte cijfers zal worden afgesloten, is de teleurstelling er onder beleggers niet minder om. Sinds de winstwaarschuwing heeft het aandeel al 11 procent prijsgegeven.

Vergeleken met een jaar terug resteert nog altijd een winst van circa 25 procent, maar het sentiment rondom het aandeel en de sector als geheel is wel omgeslagen. Bedrijven als British Airways en Lufthansa verloren eveneens terrein, al waren de koersdalingen hier minder groot.

Elke Europese maatschappij zal hinder hebben ondervonden van de sneeuwstormen en de duurdere brandstof, zo redeneren beleggers. Net als de toegenomen concurrentie. De recente onrust in Egypte en Tunesië draagt ook niet in positieve zin bij. Juist het passagiersvervoer richting opkomende markten zat het afgelopen jaar stevig in de lift.

Koersdoelen massaal verlaagd
Analisten voelden zich genoodzaakt de adviezen en koersdoelen voor Air France-KLM te verlagen. UBS spant de kroon en wijzigde het advies van kopen naar verkopen. De Zwitserse bank brengt het koersdoel terug van 15,30 euro naar 12 euro. ABN Amro blijft bij een houdadvies, maar ook hier gaat het koersdoel flink omlaag van 15,50 euro naar 14 euro. Citigroup, HSBC en RBS blijven nog wel positief over het bedrijf, maar ook zij hebben hun koersdoel teruggebracht.

Overigens had de wereldwijde luchtvaartorganisatie International Air Transport Association (IATA) in december al gewaarschuwd dat door de invoering van nieuwe belastingen voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers het herstel bij de Europese luchtvaartmaatschappijen achter zou blijven bij maatschappijen uit andere regio's.

Onvoorspelbaar
De winstwaarschuwing van Air France-KLM kan grotendeels aan externe factoren worden toegeschreven. Niets nieuws onder de zon. Een vliegtuigmaatschappij is grotendeels overgeleverd aan de buitenwereld. Camiel Eurlings, de nieuwe directeur Air France-KLM Cargo, kan daar weinig aan veranderen.




Gerelateerde artikelen