VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

HES bouwt aan track record van positieve winstwaarschuwingen

Voor het tiende jaar op rij boekt het Rotterdamse overslagbedrijf HES Beheer een hogere jaarwinst. Stelde HES een decennium geleden nog veelvuldig teleur, nu lijken beleggers al rekening te houden met opwaartse winstbijstellingen.

Record op record boekt HES Beheer. Na stevige verliezen eind jaren negentig en begin deze eeuw is de nettowinst van het overslagbedrijf vertienvoudigd van 1,9 miljoen euro over 2002 tot 21,9 miljoen euro over 2010. De jaarwinst 2010 is 30,7 procent hoger uitgekomen dan over 2009.

Steeds optimistischer
Gedurende het afgelopen jaar is CEO Harmen Sliep steeds positiever geworden. Bij de eerstekwartaalcijfers begin mei werd gesproken over een overtreffen van de recordwinst van 16,7 miljoen over 2009.

Bij de halfjaarcijfers durfde Sliep een minimale winstgroei van 10 procent tot 18,4 miljoen euro in het vooruitzicht te stellen. Na een sterk derde kwartaal ging de winstprognose verder omhoog naar minimaal 20 procent groei tot boven de 20 miljoen euro.

Ruim met dividend
Het is dus uiteindelijk dik 30 procent winstgroei geworden. Het resultaat vertaalt zich in een winst per aandeel van circa 2,50 euro (2009: 1,91 euro). Sinds 2006 hanteert HES het beleid circa de helft van de winst uit te keren.

Een totaal dividend van 1,25 euro per aandeel ligt dan voor de hand. Het bedrijf heeft in augustus al een interim-uitkering van 0,56 per aandeel gedaan, wat een slotuitkering van circa 0,69 per aandeel kan betekenen. Voor het dividendvoorstel over 2010 moeten we nog wel geduld hebben tot de definitieve jaarcijfers die op 16 maart nabeurs gepubliceerd worden.

Verbetering alom
HES schrijft de stevige winstgroei over het afgelopen jaar toe aan 18 procent meer aangevoerde tonnen, uitbreiding van het opslagterrein en een betere bezetting van de ruime opslagfaciliteiten.

Groot verschil met vorig jaar is de forse toename van ijzererts dankzij het herstel van de staalindustrie. Alle Nederlandse deelnemingen boekten een hogere winst. De Engelse dochter evenaarde de goede cijfers over 2009.

Koers stijgt mee
Beleggers is de goede ontwikkeling van HES niet onopgemerkt gebleven. Sinds Sliep in april 2000 aan het roer staat is de beurskoers ruim zeven keer over de kop gegaan. Met een koers-winstverhouding van 13 op basis van het resultaat over 2010 lijkt het aandeel niet goedkoop, maar HES kent nog vele groeimogelijkheden en heeft bewezen minder cyclisch te zijn dan gedacht.

De koers van het aandeel reageerde licht positief op de opwaarts bijgestelde jaarwinst. De handel in het fonds is uiterst dun, free float van 31 procent, en het aandeel heeft al een forse rit achter de rug. Bovendien hadden beleggers een dergelijk winstniveau waarschijnlijk wel voorzien. Van analisten hoeven we het niet te hebben want die volgen HES nauwelijks.
Gerelateerde artikelen