VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exact denkt de weg naar groei gevonden te hebben

De in augustus 2010 benoemde topman van Exact, Martijn Janmaat, wil inzetten op organische groei. Overnameplannen zijn bij het grof vuil gezet. De eerste groene scheuten zijn er.

Wisselingen aan de top en verdere krimp. Voor softwarehuis Exact bleek ook het derde jaar na de crisis een uitermate moeilijke.

De omzet liep terug met 1.9 procent tot 228,2 miljoen euro, waarbij 95 procent van de omzetdaling in 2010 op het conto komt van de omzetlijn services. De omzet steeg wel in de tweede helft van het jaar, een bedrijfsbrede tendens.

Zowel de verkoop van softwarelicenties, opbrengsten uit onderhoud en service-inkomsten gingen omhoog.
Exact heeft het voor elkaar gekregen om verder te snijden in de operationele kosten, waardoor de teruglopende opbrengsten met bijna zestig procent worden gedempt. Door in het Colombiaanse softwarebedrijf Siigo is het aantal werknemers met 15 procent gedaald naar 1.867.

Door de lagere omzetgroei, maar ook de lagere operationele kosten, bleef de EBITDA marge redelijk constant (23 procent in 2010 tegen 23,4 procent in 2009). De nettowinst zakte licht met 1,3 procent tot 33.1 miljoen euro. Dit kwam voornamelijk door een boekwinst op de desinvesteringen in Siigo en een verbetering van de gemiddelde belastingdruk.

Stijging Exact Online
Onder voormalig ceo Patel werd Exact Online gepresenteerd als een van de groeibriljanten binnen Exact. Deze dienst levert zogenoemde . Het totaal aantal commerciële registraties dat in Exact Online wordt gevoerd bedroeg eind 2010 53.000, een stijging van 43 procent ten opzichte van vorig jaar. De stijgende trend zet zich in deze markt dus voort.

Het blijft de vraag wat de opbrengsten en marges van dit onderdeel zijn. Opvallend is dat het toegenomen belang van de Exact Online in de Benelux bijdraagt aan de zwakke serviceomzet.

Exact was van plan Exact Online ook buiten de Benelux uit te rollen. Maar . Exact richt zich eerst op het verder uitbreiden van Exact Online in Nederland en België.

Duidelijkheid aan de top
De Raad van Commissarissen heeft de oprichter van BinckBank en Brand New Day, Thierry Schaap weten te strikken om zich te nomineren als kandidaat voor de Raad van Commissarissen. Tijdens de vergadering met beleggers in mei zal hij officieel worden voorgesteld voor benoeming.

Dat lijkt ook een gepast moment om helderheid te verschaffen over de toekomst van Martijn Janmaat. De huidige topman is officieel maar voor één jaar benoemd. De groeiplannen van Exact vragen om stabiel leiderschap, geen tussenpaus.
Gerelateerde artikelen