VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer groeit weer maar grote overnameplannen blijven uit

Informatieconcern Wolters Kluwer heeft de weg naar omzetgroei weer gevonden. Gestaag gaat het bedrijf verder op de weg van papier naar digitaal. Maar van de eerdere appetijt om overnames te plegen is weinig meer vernomen.

Complexe wet- en regelgeving is de gemiddelde ondernemer een gruwel. Bij uitgeefconcern Wolters Kluwer varen ze er wel bij.

Het bedrijf, gespecialiseerd in vooral juridische, fiscale en medische vakinformatie, noemt de groeiende regulering als een van de peilers onder de eigen groei.

Groei terug
Want groeien doet Wolters Kluwer weer na de moeilijke recessiejaren. De omzet over 2010 steeg met 4 procent na een lichte krimp in 2009.

Wolters Kluwer meent in 2010 de verschillende bordjes goed in de lucht te hebben gehouden. Kort gezegd is het strijdplan van het concern simpel: zo veel mogelijk informatie online aanbieden en de teruggang in verkoop van informatie op papier temperen. Wolters laat weten de bestaande klanten steeds beter te binden.

Digitaal verkochte informatie is niet alleen winstgevender het biedt ook mogelijkheden om verder in de kosten te snijden. Voor komend jaar verwacht Wolters nog meer te besparen door samenvoeging van IT-systemen.

Meer snijden
Hogere besparingen en meer online verkopen moeten de winstmarges dit jaar iets verder opdrijven dan de huidige 20,4 procent. Wolters Kluwer mikt op een voorzichtige verhoging van de winstgevendheid naar maximaal 21 procent.

Het hogere profijt wil Wolters Kluwer, hoe verrassend, vooral halen uit meer online. Het bedrijf haalt 54 procent van de omzet uit verkoop van software en online publicaties, vorig jaar was dat twee procent minder.

Doelstelling is om binnen een jaar of twee drie kwart van de omzet te halen uit online verkopen en het zogenoemde onderdeel ‘services', op maat gesneden adviezen voor bedrijven op financieel gebied.

Die laatste divisie levert al jaren een bijdrage van een procent of 14 aan de omzet. Conclusie is dat Wolters Kluwers komende twee jaar circa zestig procent digitaal wil verdienen. Een echte groeiversnelling in de transformatie naar online ziet Wolters dus niet.

Van het overnamefront niks nieuws
Wolters Kluwer zal die verdere transformatie naar digitaal niet helemaal autonoom gaan halen. Bestuurders hebben al eerder gehint op overnames van 100 miljoen tot 200 miljoen euro. Geen woord daarover in de toelichting op de jaarcijfers.

Wel gaat Wolters meer dividend betalen en voor honderd miljoen euro aandelen inkopen. Het bedrijf zou de overnameplannen toch niet hebben opgegeven?




Gerelateerde artikelen