VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon koppelt staatsinfuus af

Aegon raakt als eerste Nederlandse financiële instelling volledig van de staatssteun af. Om de laatste aflossing te doen en de forse boete te betalen gaf de verzekeraar voor ruim 900 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit.

De emissie, binnen een paar uur kochten grote beleggers voor 903 miljoen euro nieuwe aandelen op, deed het aantal uitstaande aandelen met 10 procent toenemen.

Het resultaat over het vierde kwartaal van Aegon viel eigenlijk wat tegen. Aegon boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 318 miljoen euro en dat is lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2010 verdiende Aegon 1,8 miljard euro. De omzet steeg van 46 naar 49 miljard euro, dat is inclusief de inkomsten uit beleggingen.

De markt voor levensverzekeringen is in Nederland momenteel moeilijk, maar de verkoopcijfers van het levenbedrijf in het laatste kwartaal geven reden voor optimisme. Er werden enkele grote pensioencontracten binnengehaald en hierdoor kwam de nieuwe productie van individuele en collectieve levensverzekeringen uit op 113 miljoen euro, een record. De totale bruto premieomzet in Nederland steeg in 2010 met 3 procent tot 3,8 miljard euro.

Nog geen verkoop
Beleggers hadden gehoopt op de verkoop van het herverzekeringsbedrijf Transamerica RE. Daar werd niets over gezegd, hoewel Aegon wel aangeeft dat er nog bedrijfsonderdelen zullen worden afgestoten.

Blijkbaar ligt er nog geen concreet bod dat door Aegon als aanvaardbaar wordt gezien. Het is niet uit te sluiten dat dit er op korte termijn wel ligt, want er wordt nu exclusief met één geïnteresseerde partij gesproken. 


Met de nieuw uitgegeven aandelen haalt Aegon een kleine miljard op. Dat is niet genoeg om de 2,25 miljard die de overheid inclusief de boete nu nog krijgt volledig terug te betalen. De rest wordt uit eigen middelen betaalt. Dat kan Aegon nu: het eigen vermogen is sinds eind vorig jaar met 5 miljard euro aangesterkt.

Grootaandeelhouder Vereniging Aegon zal geen nieuwe gewone aandelen van de verzekeraar kopen en ziet haar belang dus ook verwateren. Eind juni moet het staatsinfuus er volledig uit zijn en staat de patiënt weer op eigen benen.

Daarop vooruitlopend kwam Aegon vandaag al met enkele concrete doelstellingen: 

• Het onderliggend resultaat vóór belastingen moet gemiddeld 7 tot 10 procent per jaar toenemen,
• Het rendement op eigen vermogen naar 10 tot 12 procent op middellange termijn,
• In 2015 30 tot 35 procent van het resultaat uit activiteiten op basis van een vergoeding,
• Een toename van operationele vrije kasstroom met 30 procent in 2015,
• Over dit jaar weer dividend uitkeren: te beginnen met 0,10 euro in mei 2012.


Het aandeel Aegon heeft het de laatste maanden relatief goed gedaan. Ondanks de aandelenemissie is er duidelijk licht aan het eind van de tunnel.




Gerelateerde artikelen