VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 februari 2011

Pharming recidiveert in slecht nieuws

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Pharming mag zijn belangrijkste medicijn niet op de Amerikaanse markt brengen. Vorige week had het bedrijf daar nog goede hoop op. Maar op hoop kunnen beleggers in het biotechbedrijf al lang niet meer leven.

Aandeelhouders in biotechbedrijf Pharming zijn wel wat gewend. In de loop der jaren heeft de vaak trouwe aanhang al de nodige onheilsboodschappen en bijna-faillissementen moeten verwerken.

Maar als zij, op een doorsnee maandag, het aandeel massaal dumpen en de koers met meer dan 18 procent doen dalen, dan is er iets aan de hand.

De directe aanleiding is duidelijk. Pharming kan zijn medicijn Rhucin voorlopig niet op de Amerikaanse markt brengen. De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft de aanvraag voor registratie van het product afgekeurd, zo maakte Pharming bekend.

Groot belang
Goedkeuring van dit medicijn in de Verenigde Staten is voor Pharming van groot belang. Rhucin, in Europa heet het Ruconest, moet erfelijke aanvallen van zwellingen van huid en slijmvliezen voorkomen (als die zwellingen optreden,
kunnen patiënten stikken). Het is een aandoening die weinig voorkomt. Het medicijn kan dus alleen voldoende omzet halen als het beschikbaar is voor een zo groot mogelijke groep mensen.

In december diende Pharming, samen met een Amerikaanse partner, een aanvraag in voor goedkeuring in de Verenigde Staten. Bij die gelegenheid toonde topman Sijmen de Vries zich optimistisch over goedkeuring. Naar nu blijkt verlangt de Amerikaanse toezichthouder extra onderzoek.

Geloofwaardigheid
Dat heeft twee directe gevolgen. Ten eerste wordt een mogelijke lancering van Rhucin op de Amerikaanse markt met meer dan een jaar uitgesteld. Daarnaast grijpt Pharming naast een bonus van $5 miljoen die het zou ontvangen van de Amerikaanse partner bij goedkeuring. En dat zal betekenen dat Pharming nieuw geld moet gaan ophalen bij aandeelhouders.

Vertraging, een financiële tegenvaller: Pharming-aandeelhouders hebben het eerder meegemaakt.
Erger is de onderliggende trend. Pharming verliest opnieuw geloofwaardigheid en die eigenschap had het Leidse bedrijf toch al niet in overvloed.

Nog maar vijf jaar geleden hield het bedrijf beleggers voor dat Pharming binnen een jaar of wat een beurswaarde zou hebben van 1 miljard euro. Na de nieuwe opdoffer is het bedrijf op de beurs nog maar iets meer dan 50 miljoen euro waard.

In die tijd schermde Pharming met een scala aan veelbelovende medicijnen in ontwikkeling. Inmiddels wordt vrijwel alles gezet op Rhucin, dat met jaren vertraging nu in Europa aarzelend


Gerelateerde artikelen

Pharming: gaat er dan eindelijk geoogst worden?
Pharming haalt weer geld op, ditmaal niet uit nood
Pharming haalt weer geld op, ditmaal niet uit nood
06-10-2016

Pharming hoopt door terugkoop van de distributierechten in de Verenigde Sta…

Lees verder

pharming
Pharming: te klein voor servet
Grote beloften en klein bier bij Pharmings stap naar China
01-07-2013

Pharming trekt naar China, het land van de grote beloften. Het deel van de …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}