VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koers Ordina veert op uit diepe dalen

Na een dieprood 2010 ziet softwarebedrijf Ordina de markt herstellen. Maar is er nog een zelfstandige toekomst voor het veelgeplaagde bedrijf?

Een paar jaar geleden sprak Ordina-topman Ronald Kasteel van Ordina nog de ambitie uit om nationale kampioen onder de softwarebedrijven te worden. Weinig kans dat Kasteel dergelijke ambities nu nog durft uit te spreken?

Het huidige Ordina is geen schim meer van het bedrijf dat als een van de sterkste spelers uit de internet-bubble van begin deze eeuw te voorschijn kwam. De goede stabiele klantrelaties en de sterke positie binnen de overheid (circa 45 procent van de omzet) leken het bedrijf tot een winnaar te maken. En toch liep alles anders.

Grote strategische blunder
Waarschijnlijk is het ICT-bedrijf teveel naast zijn schoenen gaan lopen. Tot bij het arrogante af profileerde Ordina zich sinds 2003 binnen de sector en zou het nationaal kampioen worden in de verschillende marktniches waarin het actief is. Grote spelers als CapGemini en Logica konden hun borst nat maken.

Met de start van het zogenoemde BPO-initiatief in 2004 begaat Kasteel een grote strategisch fout, althans dat bleek achteraf. Ordina speelde met het opzetten van een Business Process Outsourcing activiteit in op de trend in het bedrijfsleven om niet alleen ICT uit te besteden, maar ook andere business processen.

Ordina richtte zich hierbij primair op de financiële sector. De start was veelbelovend, maar uiteindelijk wordt het bijna de verdrinkingsdood voor Ordina. Middenin de kredietcrisis trok Robeco Direct zich medio 2008 terug, waardoor bijna een kwart van de BPO omzet verloren ging.

Per 1 april 2009 verkocht Ordina de resterende BPO activiteiten aan Centric. Dat ging gepaard met een forse afboeking van 72,5 miljoen euro en een verlies van 34 miljoen euro.

Omvangrijke herfinanciering
De kredietcrisis legt de financiele sector lam en overheden moeten bezuinigen. Juist twee zeer belangrijke sectoren voor Ordina. Niet veel later volgde een omvangrijke emissie van dik 20 miljoen waarmee het aantal uitstaande aandelen met bijna een vijfde werd uitgebreid.

Tevens werd een grote achtergestelde lening van 27,5 miljoen euro afgesloten bij ING en Delta Lloyd met een rentepercentage van liefst 13,5 procent.

Jaarcijfers 2010
De definitieve cijfers wijken niet af van de voorlopige versie die Ordina anderhalve week geleden naar buiten bracht. Onderaan de streep is een nettoverlies geleden van 7,0 miljoen (2009: 0,2 miljoen euro).

De nettoschuld is uitgekomen op 43,3 miljoen, wat hoger dan de 37,7 miljoen euro van een jaar geleden. De verhouding nettoschuld/ebitda komt daarmee uit op 2,4.

Kasteel kan het niet laten en toont zich weer eens positief. De markt trekt aan en dan vooral de financiële sector. Na de kabinetsformatie zitten ook de overheidsbestedingen aan ict weer voorzichtig in de lift. Voor het eerste kwartaal voorspelt Kasteel een omzetgroei van 5-10 procent en een circa 10 procent groei van het bedrijfsresultaat.

Hoop doet leven
Het is voor Ordina te hopen dat de recente opgaande lijn van de markt doorzet want anders schiet het alsnog door bankconvenanten heen. De banken eisen een maximale nettoschuld/ebitda van 3,25. Voorlopig lijkt de onderneming veilig en de balans afdoende sterk.

Beleggers geven het bedrijf de voordeel van de twijfel en zetten het aandeel ruim 10 procent hoger. Het bedrijf heeft echter een slecht track record en beleggers dienen rekening te houden met een potentiële verwatering van circa 15 procent uit hoofde van de aflossing van de achtergesteld lening in aandelen.
 
Voor het veel geplaagde Ordina zou het wellicht beter zijn als het wordt overgenomen. Kasteel kan dan alsnog tot de top gaan behoren. Alleen blijft de vraag of hij dat net zo zal vieren als het kampioenschap. Tot op heden hebben zich geen geïnteresseerden gemeld.




Gerelateerde artikelen