VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnames verwerken blijkt moeilijk voor Ahold

Margedruk en minimale autonome groei. Ahold kampt met serieuze tegenslagen in de Verenigde Staten. Vooral het verteren van 25 overgenomen Ukrop-winkels bezorgt de Zaanse grootgrutter hoofdbrekens.

De teleurstellende resultaten in de VS hakken erin bij Ahold. Het zijn de eerste tekenen dat Ahold moeite heeft met het integreren van overnames.

Begin 2010 annexeerde de retailer familiebedrijf Ukrop dat 25 vestigingen heeft in de Amerikaanse staat Virginia.

Op het eerste gezicht een behapbare overname. Niettemin blijkt Ahold een fors verlies op deze Ukrop-winkels te moeten incasseren van 53 miljoen dollar (41 miljoen euro) op een omzet van 458 miljoen dollar. Dit roept de vraag is of Ahold een grotere overname wel aankan. Zo is A&P recent failliet verklaard en zou Ahold best eens uit kunnen zijn op een overname.

Tegenwind
Kosteninflatie, felle concurrentie en een lager consumentenvertrouwen vreten aan de winstgevendheid van Ahold. De Amerikaanse formules Stop & Shop, Giant Carlisle en Giant Landover hebben last van tegenwind.

Consumenten in zowel de VS als Europa houden van koopjes en aanbiedingen als gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid. Ook wordt Ahold, net als bedrijven als Unilever, Nestle of Proctor & Gamble, geconfronteerd met hogere prijzen voor grondstoffen en producten die nauwelijks kunnen worden doorberekend aan de consument.

In het vierde kwartaal verkocht Ahold in de VS, waar het meer dan de helft van de concernomzet vandaan haalt, met 5,6 miljard dollar weliswaar zes procent meer dan een jaar eerder, de operationele winst daalde met 112 miljoen dollar tot 180 miljoen dollar. De groepswinst voor rente en belasting (ebit) daalde met 13,5 procent naar 295 miljoen euro gedrukt door de tegenvallende resultaten in de VS.

De nettowinst in het vierde kwartaal kreeg een opdonder en kwam 42 procent lager uit op 154 miljoen euro. Over heel 2010 tikte de concernomzet net geen 30 miljard euro aan, een stijging van 5,7 procent, waaraan Ahold 853 miljoen euro nettowinst overhield.

‘Als blijk van vertrouwen in onze strategie en ons kasstroomgenererend vermogen verhogen we het dividend tot 29 eurocent', aldus nieuwbakken bestuursvoorzitter Dick Boer. Boer verving per 1 maart John Rishton die zijn geluk ging beproeven als hoogste baas bij Rolls Royce.

Solide balans en donkere wolken
Boer gaf bij zijn eerste cijferpresentatie aan ‘binnen en buiten Ahold's bestaande markten naar groei te zoeken'. Daar bleef het ook bij: een blik in zijn managementagenda wilde Boer gunde hij beleggers niet. Ook over een mogelijke uitbreiding richting non-food door de overname van Hema geen woord.

In ieder geval heeft Ahold zo'n drie miljard euro kasgeld op de plank liggen en solide balansverhoudingen. De nettoschuld ligt op 737 miljoen euro. De overtollige kasgelden besteedt Boer vooralsnog aan een hoger dividend en een nieuw aandeleninkoopprogramma van een miljard euro.

Voorzichtigheid troef dus en misschien niet eens onverstandig. Op het eerste gezicht ziet de balans er solide uit, maar dat is niet het hele verhaal.

Zo verantwoordt Ahold haar pensioenverplichtingen in de VS niet op haar balans, waardoor de schuld kunstmatig laag oogt. Als deze verplichtingen wel op de balans zouden worden gezet, kunnen de langlopende verplichtingen zomaar met drie miljard euro toenemen.

Een zelfde kanttekening is op zijn plaats bij bestaande leaseverplichtingen die vooralsnog ‘gunstig' worden verwerkt in de boeken en de schuld beperkt doen lijken.

Eén van de financiële doelstellingen van Ahold is op middellange termijn een omzetgroei van 5 procent. Die doelstelling lijkt de laatste jaren steeds moeilijker haalbaar, vooral door een marginale groei van de identieke omzet. Boer kan niet lang meer wachten met het ontvouwen van zijn plannen.




Gerelateerde artikelen