VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASMI: divisies draaien rollen om

Het probleemkindje van ASMI laat weer winst zien, terwijl het bij de doorgaans goed draaiende divisie wat minder gaat.

Al jaren drongen beleggers aan op opsplitsing van de front- en back end activiteiten van ASMI.

De front end activiteiten, die machines voor de eerste stappen in het productieproces van chips maakt, is al jaren verlieslatend.

De back end divisie, dat zeg maar de verpakkingen om chips heen maakt, laat daarentegen vaak goede cijfers zien.

De laatste divisie bestaande uit een 52 procent belang in ASM Pacific Technology dat genoteerd is in Hong Kong is nu een kleine 2 miljard euro waard. Aanzienlijk meer dan de hele waardering van ASMI in Nederland van ongeveer 1,6 miljard euro.

Rollen omgedraaid
Na vandaag is het steeds meer de vraag of deze negatieve waardering van de front end activiteiten terecht is. De divisie maakt vanaf het derde kwartaal van vorig jaar weer winst.

De omzet steeg in het vierde kwartaal sterk met 35 procent tot 99,6 miljoen euro (van kwartaal op kwartaal). En er was niet alleen meer omzet, deze was ook winstgevender. De brutomarge steeg over dezelfde periodes met 12,1 procentpunt tot 39,8 procent.

Onder aan de streep blijft een winst over van 13 miljoen euro. Het lijkt er op dat het herstructeringprogramma, waarin het kostenmes hardhandig werd gehanteerd door bijvoorbeeld productie te verplaatsen naar goedkopere  Aziatische landen.

Ook externe factoren dragen een steentje bij. Zo maakte Intel, dat naar waarschijnlijkheid de grootste klant is ASMI, begin dit jaar bekend dat het de investeringen met meer dan 70 procent opschroeft in 2011. Topman Chuck del Prado verwacht een verdere groei van de divisie in het eerste kwartaal van dit jaar.

Bij de back end daalde de omzet juist met 8 procent. Corrigeren we voor valuta effecten dan blijft nog altijd een min staan van 2 procent. De marge stond ook onder druk en daalde (licht) van 48,1 tot 47,8 procent als gevolg van “iets minder activiteit”.

Helemaal onder aan de streep daalde de winst van 97 miljoen euro naar 90 miljoen euro. Overigens verwacht topman Chuck Del Prado dat deze divisie, weliswaar geholpen door de bijdrage van omzet uit het recent overgenomen SEAS, weer dubbelcijferige groei zal laten zien in het eerste kwartaal van 2011. 

Eindelijk dividend
De positieve operationele kasstroom en het feit dat de deelneming uit Hong Kong voor 60 miljoen euro aan (speciaal) dividend overmaakt,maakt dat de kas goed gespekt is. ASMI gaat ruim een derde van deze 60 miljoen doorschuiven naar haar aandeelhouders. Dit komt neer op 40 cent dividend per aandeel

Dit is relatief uniek, want met uitzondering van een bescheiden interim uitkering in 2007 van 10 cent heeft het bedrijf nog nooit dividend uitgekeerd. En ook een gebaar naar beleggers. Zij waren altijd bang dat het geld dat werd verdiend met de back end, werd verbrand door de front end activiteiten. Aan dit beeld wil ASMI kennelijk wat veranderen.   Gerelateerde artikelen