VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitzenders hebben groei in Nederland weer te pakken

Eindelijk, eindelijk groeien de Nederlandse beursgenoteerde uitzenders weer in hun thuismarkt. Randstad, Vedior en Brunel winnen weer omzet in in Nederland. De echte sprong moet nog komen.

Met de cijferpublicaties van USG People en Brunel zijn de jaarresultaten van de drie grootste Nederlandse beursgenoteerde uitzenders nu bekend.

Beleggers bleken het meest in hun schik met de prestaties en verwachtingen van Brunel. De koers van het aandeel Brunel steeg met een paar procenten. Een kwartaal geleden werd het aandeel nog hard afgestraft. Toen bleef de aangekondigde groei achter, nu is duidelijk dat de detacheerder van vooral hoger opgeleid personeel weer warm draait.

Voor Brunel zijn drie takken van sport belangrijk: de Nederlandse markt, de Duitse (iets kleiner qua omzet) en de detacheringsactiviteiten in de energiesector, verreweg de grootste omzettrekker voor Brunel.

Over heel 2010 bekeken stegen alleen de omzetten in Duitsland (en de voor Brunel minder belangrijke Belgische markt). Nederland en Energie moeten inkomsten inleveren.

In het vierde kwartaal is die trend ten goede gekeerd. De inkomsten stegen hard bij de Duitse activiteiten en Energie. In Nederland kon Brunel sinds lange tijd weer eens groei laten optekenen.

Traditioneel profiteert Brunel later van een verbeterende economie dan andere uitzenders omdat het voornamelijk bemiddelt voor hoog opgeleide flexwerkers. Dit dienstensegment, behoorlijk winstgevend overigens, loopt meestal achter de vraag uit de industrie aan. Maar in het vierde kwartaal groeide Brunel in Nederland 7 procent, keurig gelijk aan het marktgemiddelde.

Energie in de lift
Speciale aandacht komt de divisie Energie toe. Vanaf de zomer roept Brunel al dat hier het nodige vuurwerk te verwachten was. Het geduld van beleggers werd lang op de proef gesteld. Na afronding van een eerder groot project bleven nieuwe opdrachten wat lang uit. Over heel 2010 viel de omzet met 4 procent terug.

Inmiddels zijn de magere tijden achter de rug. Brunel laat weten in de laatste vijf maanden extra opdrachten te hebben binnen gehengeld.

Bonanza in de energie, verdere groei in Duitsland en doorzettend herstel in Nederland moeten Brunel dit jaar helpen aan een 15 procent hoge omzet. Opgeteld bij de mooie marges die het bedrijf weet te boeken belooft dat veel goeds.

USG ambitieus
Ook voor uitzender USG People, circa vier keer zo groot als Brunel, was er in het vierde kwartaal omzetgroei in Nederland, voor het eerst na zo'n twee jaar interen. Voor USG is het aarzelende herstel nog belangrijker dan voor Brunel. USG haalt circa tweederde van zijn inkomsten uit de Benelux.

In Nederland was er een omzetgroei van 4 procent. Dit kwam door een opleving van algemene uitzenddiensten. De voor het bedrijf belangrijke vraag naar specialistisch personeel, in administratieve en andere dienstverlenende sectoren, bleef nog achter.

Maar dat zal niet lang meer duren volgens topman Rob Zandbergen. Hij verwacht nog voor de zomer verder herstel.
"We zien de groei op alle markten aanhouden. De omzet ligt elke week weer hoger dan in de vorige'', stelde Zandbergen bij de presentatie van de cijfers.

Hij denkt aan een groeitempo van 12 procent of meer voor de komende maanden. Of hij daarbij aangekochte groei heeft meegerekend is onduidelijk. Want een ding is zeker: USG wil komend jaar op overnamepad.

MEER USG:

24 december 2010

23 juli 2010

 23 juli 2010

 28 juni 2010
Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen