VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ICT Automatisering gehavend aan 2011 begonnen

Software- en automatiseringbedrijf ICT heeft in de tweede jaarhelft slechts fractioneel beter gepresteerd dan in de eerste zes maanden van 2010. Vooral de leegloop in Duitsland hakt er in.

De nieuwe ICT-topman Carlo D'Agnolo spreekt over ‘een dynamisch jaar' voor het bedrijf.

Daarmee drukt hij zich erg voorzichtig uit. Het bedrijf kijkt terug op een extreem bewogen jaar met grote problemen in Duitsland en .

Intussen zijn de marktomstandigheden flink verbeterd het afgelopen jaar. ICT profiteert daar maar ten dele van.

Duitse omzet onder druk
Over geheel 2010 is de omzet van de automatiseerder met 7 procent gestegen tot 84,5 miljoen euro. De tweede jaarhelft laat een fractioneel lagere omzet zien dan de eerste helft.

Dat was wel verwacht omdat er in Duitsland een ware personeelsleegloop heeft plaatsgevonden als gevolg van managementproblemen. Naar schatting is een kwart van de Duitse medewerkers weggelopen.

De Duitse omzet zakte in de tweede jaarhelft met liefst 20 procent ten opzichte van de eerste zes maanden. Dat effect zal ICT ook in de eerste helft van dit jaar nog dwarszitten. ICT Duitsland maakt nog ruim een kwart van de totale omzet uit.

Door de managementproblemen in Duitsland is de autonome omzetgroei behoorlijk onder druk gekomen. Over het gehele jaar is deze uitgekomen op 2 procent, terwijl dat bij de halfjaarcijfers nog 8,6 procent was en in het derde kwartaal op 8 procent uit kwam.

De verbeterde marktomstandigheden worden grotendeels teniet gedaan door de gekrompen business in Duitsland. Het bedrijfsresultaat is over het hele jaar uitgekomen op 5,1 miljoen euro (2009: 2,1 miljoen euro).

Bij de halfjaarcijfers was er al 2,5 miljoen euro verdiend, waardoor de tweede jaarhelft slechts 2,6 miljoen euro heeft opgeleverd.

Bij de derde kwartaal cijfers liet ICT nog weten dat de winstgevendheid in de tweede jaarhelft beter zou dan de eerste jaarhelft door verbeterde marktomstandigheden en de effecten van reorganisaties. Qua marge-ontwikkeling klopt dat wel, maar het valt toch allemaal wat tegen.

De nettowinst bedraagt 6,4 miljoen euro, maar gecorrigeerd voor een goodwill-herwaardering blijft daar maar 4,3 miljoen euro van over, gelijk aan circa 49 cent per aandeel.

Hoe verder?
ICT is bezig met een herijking van de strategie en dat is hard nodig ook. In mei verwacht het bedrijf met nadere details hierover naar buiten te komen. Kern van het geheel zal zijn meer focus in het aantal te bedienen markten.

Door de personeelsuitloop in Duitsland is ICT met een behoorlijke achterstand aan 2011 begonnen. Op basis van het aantal medewerkers is de potentiële jaaromzet hier gedaald van 22,1 miljoen euro over 2010 tot 15-16 miljoen euro.

Volgend D'Agnolo is de situatie bij onze oosterburen gestabiliseerd, maar ins en outs geeft de topman niet. De Duitse markt trekt aan maar ICT verwacht daar in de eerste jaarhelft nog niet van te profiteren. Beleggers worden voorlopig zoet gehouden met een dividend van 0,29 euro per aandeel. Het bedrijf keerde twee voorgaande jaren geen dividend uit.
Gerelateerde artikelen