VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Frisse wind' bij softwarebedrijf Exact is al weer snel uitgewoed

Exact Software zal het per 1 september moeten stellen zonder verlosser Martijn Janmaat. Verlengen van het jaarcontract past niet in zijn persoonlijke agenda, luidt de summiere verklaring.

Janmaat, afkomstig uit de raad van commissarissen van Exact, volgde in augustus vorig jaar Rai Patel op die plotseling van het toneel verdween.

Janmaat kwam orde op zaken stellen bij het ondermaats presterende softwarebedrijf. Exact had de laatste vijf jaar nauwelijks autonome groei laten zien en was daardoor flink achtergebleven bij de concurrentie.

Kussens opschudden
De nieuwkomer nam al snel geen blad voor de mond en stelde dat Exact de klant uit het oog verloren had. Verder kraakte hij de overnamestrategie van zijn voorganger af. Janmaat wekte daarmee de indruk niet slechts als interim-paus te willen fungeren en daadwerkelijk de kussens bij onderneming op te gaan schudden.

Hij legde de nadruk op autonome groei, vooral te bereiken door beter in te spelen op individuele klantenwensen. Volgens de nieuwe CEO zou een jaarlijkse autonome groei van 4,5-6 procent mogelijk zijn. Verder wilde hij het mes zetten in het omvangrijke buitenlandse kantorennetwerk van Exact en meer boekhoudsoftware via internet verkopen.

Janmaat is intussen overtuigd van de veranderingen en de toekomstkansen van het bedrijf, maar verlenging van zijn contract komt hem niet gelegen.

Latijns-Amerika
Het terugtreden van Janmaat is op zijn minst verrassend. Duidelijk was wel dat Janmaat niet meteen stond te popelen om het roer bij Exact over te nemen.

Eind 2010 liet hij in een interview weten dat hij niet direct 'ja' zei toen hem gevraagd werd om de directeurspost van Exact in te nemen. Hij twijfelde omdat hij destijds druk was met de internationale uitbreiding van zijn softwarebedrijf BlueCielo.

Janmaat was vanaf 2005 baas van BlueCielo, gespecialiseerd in software voor de olie- en gasindustrie, en is nog altijd voorzitter van de raad van commissarissen en grootaandeelhouder. Vorig jaar werd hij benoemd tot hoogte baas van de Latijns- Amerikaanse activiteiten van het BlueCielo. Dat was een paar maanden voordat hij bij Exact begon. Janmaat daarover: 'Soms denk ik: ik had in Brazilië kunnen zitten, nu zit ik aan de A13.'

Onduidelijk
Wat er precies bij Exact speelt blijft, zoals wel vaker, in nevelen gehuld. Analisten verwachten niet dat het vertrek wederom tot een strategiewijziging zal leiden. Dat laatste moet nog worden afgewacht. In ieder geval moet het bedrijf weer op zoek naar een nieuwe verlosser.
Gerelateerde artikelen