VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arseus legt basis voor succesvol 2011

Na drie maanden omzetgroei met dubbele cijfers ligt het Belgisch-Nederlandse Arseus op koers om de eigen verwachtingen dit jaar waar te maken. Eén succesvolle divisie, de grootste, blijkt al bijna genoeg voor die prestatie.

Het gaat over het algemeen goed met het Belgisch-Nederlandse Arseus, leverancier van producten en diensten aan de professionals en instellingen in de gezondheidszorg. Het bedrijf telt vier divisies, maar de groei hiervan loopt wel flink uiteen.

Arseus voorspelde bij de jaarcijfers voor dit jaar een omzetgroei tussen 8 en 12 procent en een autonome groei van 3 tot 6 procent. Het eerste kwartaal ligt in die lijn, maar leunt sterk op de veruit grootste divisie Fagron, leverancier van grondstoffen voor de bereiding van medicijnen in klantspecifieke hoeveelheden.

Fagron groeide het afgelopen kwartaal 32,8 procent in omzet, voornamelijk door de overname van het Amerikaanse Gallipot en het Braziliaanse DEG. Autonoom mag de expansie van 8,2 procent er ook wezen. Fagron maakt inmiddels 46 procent van de totale omzet van Arseus uit.

Zolang deze divisie goed presteert is dat niet erg, maar van een gediversifieerde onderneming kunnen we al bijna niet meer spreken. Fagron profiteert wereldwijd van de groeiende behoefte aan ‘tailer-made' medicatie, vooral een gevolg van het feit dat mensen steeds ouder worden.

De divisie verzuimt niet continu in innovatie te investeren om hier nog meer van te kunnen profiteren. En met succes. Fagron mag zich de grootste speler in de wereld noemen en kijkt nadrukkelijk naar nieuwe acquisitiemogelijkheden. De schaalvoordelen gaan ongetwijfeld doortikken.

Overige divisies
De kleinste divisie Corilus (7,4 procent van de omzet), leverancier van klantspecifieke informatica-oplossingen aan verschillende beroepsgroepen in de gezondheidssector, draait ook uitstekend.

Dat kan nog altijd niet gezegd worden van Arseus Medical (11,2 procent van de omzet), leverancier van medische en chirurgische apparatuur. Hier was in het eerste kwartaal sprake van een autonome krimp van liefst 6,5 procent.

Toch is Arseus hoopvol, want de divisie beschikt inmiddels over een solide pijplijn aan innovatieve producten en oplossingen met een hoge toegevoegde waarde.

Arseus Dental (35 procent van de omzet), leverancier van producten en diensten aan tandartsen en tandtechnische laboratoria, groeide autonoom nauwelijks. Dat valt wat tegen omdat er het afgelopen jaar een strategische heroriëntatie heeft plaatsgevonden. Arseus denkt niettemin uitstekend gepositioneerd te zijn om te profiteren van de toenemende digitalisering in de tandartsenpraktijk.

Splitsing in de maak?
Het is interessant om te volgen hoe Arseus in de toekomst omgaat met de verschillende snelheden waarin de divisies groeien.

Splitsingsverhalen doen zich wel eens de ronde, temeer omdat bestuursvoorzitter Ger van Jeveren in 1990 zelf Fagron heeft opgericht. Onder de vleugels van Omega Pharma heeft Van Jeveren Fagron in Europa nadrukkelijk op de kaart gezet en sinds de beursgang in 2007 verder internationaal uitgebreid richting de Verenigde Staten en Brazilië.

Een splitsing van Arseus ligt toch niet direct voor de hand. De vier divisies werken achter de schermen nadrukkelijk samen, wat het innovatieve vermogen van de groep versterkt.

Zo wordt de software van Corilus veelvuldig toegepast in de tandartsenpraktijk en in ziekenhuizen. Gedacht kan worden aan het gebruik van bloeddrukmeters of weegschalen die op software zijn aangesloten.

Samenhang tussen Corilus en Fagron is er ook zeker. Zo is Corilus is marktleider in België op het gebied van apothekersoftware voor eigen bereidingen. Verder is Fagron actief op de veterinaire markt. Corilus installeert ook software bij dierenartsen in België.

Beleggers die het aandeel om die reden kopen kunnen dus wel eens bedrogen uitkomen, wat onverlet laat dat de koers van Arseus de laatste maanden weer duidelijk de weg omhoog heeft gevonden.




Gerelateerde artikelen