VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML weet onrust in de markt over 2012 niet weg te nemen

Over 2011 hoeven beleggers in ASML zich geen zorgen te maken. De grote vraag is hoe diep de waarschijnlijke terugval in 2012 zal zijn. ASML zegt daar niets over, maar kent wel problemen met de nieuwste snufjes.

ASML teert dit jaar vooral op de extreem hoge orderontvangst van 2,3 miljard euro in het vierde kwartaal 2010.

In het eerste kwartaal van dit jaar is de orderintake teruggevallen tot 845 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal voorziet het concern uit Veldhoven een orderontvangst van 900 miljoen tot 1 miljard euro.

Allemaal een stukje minder dus, maar voldoende om de eerder afgegeven omzetprognose van dik 5 miljard euro voor dit jaar waar te kunnen maken.

Dat betekent zeker een half miljard meer omzet dan de 4,5 miljard euro die in recordjaar 2010 werd behaald.

ASML beschikt over een orderboek van 134 systemen met een totale waarde van 3,3 miljard euro, waarvan 2,65 miljard euro binnen zes maanden tot omzet zal leiden.

Japan wel invloed
Hoewel de kwartaalcijfers zelfs iets beter zijn dan verwacht, de nettowinst kwam uit op 395 miljoen, afgezet tegen een consensusverwachting van 364 miljoen euro, zijn er wel degelijk zorgen voor beleggers. De koers daalde na publicatie dan ook niet zo maar bijna 2 procent.

Zo lijkt het drama Japan wel degelijk invloed op ASML te hebben. Niet zozeer wordt de productieketen van ASML er zelf door gehinderd, klanten ondervinden wel de negatieve invloed wat ASML gaat raken.

Zo zijn chipfabrikanten door Japan terughoudender geworden in het investeren in machines omdat er onduidelijkheid is over de economische impact. Chipfabrikanten ervaren verder toevoerproblemen voor allerlei onderdelen in de keten. Ook daardoor zullen zij minder machines gaan bestellen.

Aardig is dat ASML zegt dat de impact hiervan beperkt zal blijven tot extra, niet door de markt voorziene omzet. Met andere woorden, aan de omzetverwachting die analisten voor dit jaar hebben zal ASML zeker tegemoet kunnen komen.

Dat neemt niet weg dat Japan natuurlijk wel een negatieve invloed kan hebben op de marktverwachtingen voor 2012. ASML zegt hier geen indicaties voor te hebben en verwacht dat de problemen in de toeleveringsketen tegen die tijd wel weer opgelost zullen zijn.

Problemen EUV
Een tweede wellicht nog groter punt van zorg betreft ASML's nieuwste Extreem Ultraviolet-technologie (EUV). ASML heeft hiervoor al tien bestellingen staan voor uitlevering in 2012, maar er zijn opnieuw problemen met de kracht van de lichtbron, die bepalend is voor het aantal siliciumschijven dat de machine kan bewerken.

Deze EUV-machines worden momenteel getest, maar door deze technische problemen wordt wel vertraging opgelopen. Ten opzichte van het oorspronkelijke schema bedraagt de vertraging al zes tot negen maanden.

Het is niet goed in te schatten wat dat voor impact zal hebben op de omzet in 2012 en daarna. Komen de machines later op de markt dan kan ASML wellicht meer van zijn bestaande technologie verkopen. Maar misschien schorten chipfabrikanten hun orders op in afwachting van de EUV-machines.

EUV moet de komende jaren nog verder ontwikkeld worden voor bredere toepasbaarheid en vanaf 2014 de dominante technologie in de markt worden. ASML is onbetwist marktleider, maar vertragingen spelen hoe dan ook de concurrentie in de kaart.




Gerelateerde artikelen