VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips worstelt met consumentendivisie, ook na afstoten televisietak

Na meer dan zestig jaar zet Philips zijn eigen televisietak buiten de deur. Daarmee zijn de problemen in de consumentendivisie nog niet opgelost.

Na de was er voor Philips geen ontkomen meer aan.

Het concern moest bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers met een oplossing komen voor de zieltogend en verliezen genererende televisietak.

De oplossing is afstoten geworden, in fasen. Philips gaat een partnerschap aan met het Chinese bedrijf TPV. 

De Chinese partner krijgt het recht om het Philips-merk voor een termijn van vijf jaar te gebruiken. In eerste instantie houdt Philips een belang van 30 procent in de joint venture met TPV. Later zal ook dit belang naar alle waarschijnlijkheid worden afgestoten.

Oude bekende
Philips werkt al langer samen met TPV. sloot de onderneming al een overeenkomst voor de televisieactiviteiten in China.

Met het buiten zetten van de televisietak is Philips verlost van een doorlopende verliespost. De tv-tak draaide al jaren verlies. Alleen in de aanloop naar grote sportevenementen viel er nog wel eens een meevallertje te noteren in televisieverkoop. De laatste tijd werden de resultaten slechter en slechter. Vorig kwartaal dook de televisietak nog dieper in de rode cijfers.

Toch zijn daarmee de zorgen nog niet voorbij. Van de drie Philips-divisies - medische apparatuur, verlichting en consumentenelektronica - is er vooral tegenwind bij consumentenelektronica.

Ook nu de televisietak uit deze consumentedivisie gesneden wordt is het de vraag of Philips de boel op de rit krijgt. In 2010 krompen de inkomsten met vijf procent (dat is exclusief televisies dus). En ook in de eerste maanden van het jaar laat de consument Philips in de steek.

Het gaat dan om de klanten in de volwassen Europese en Amerikaanse markten, waar Philips de verkopen zag afnemen. Dat de omzet in consumentenelektronica op peil blijft ten opzichte van vorig jaar is te danken aan snelle groei in groeimarkten in Azië en Zuid-Amerika.

Groeimarkten
Philips moet het in de toekomst zonder meer hebben van deze groeimarkten. Nu al haalt Philips hier enterde van de omzet en de jaarlijkse groei is onstuimig, meer dan tien procent afgelopen jaar. In Europa en Noord-Amerika staat het bedrijf wat omzet betreft stil.

Wat betreft winstgevendheid komt Philips in het eerste kwartaal lager uit dan vorig jaar in dezelfde periode. Maar de omzet zit, afgezien van de consumentenelektronica, weer in de lift.

Nu de televisietak buiten is gezet kan Philips op zoek naar betere winstcijfers. Daarbij heeft het tegenwind door de ramp in Japan. Hoe groot die impact is wordt pas later duidelijk.




Gerelateerde artikelen