VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursfonds Reed Elsevier stuk minder solide dan gedacht

De meeste beleggers en analisten weten het zeker: Reed Elsevier is een defensief bedrijf. Wie de onderneming wat beter kent weet wel beter.

Iedere beleggers zoekt ze: aandelen die niet zo gevoelig zijn voor de periodieke economische tegenwind.

Naast voedingsaandelen staan ook bedrijven als uitgeefconcern Reed Elsevier te boek als defensief. Het Brits-Nederlandse bedrijf levert hoogwaardige vakinformatie aan professionals. Degelijke bedrijven met een solide verdienmodel, die moeten tegen een stootje kunnen.

Op het tweede gezicht blijkt Reed Elsevier helemaal niet zo defensief. Het verdienmodel van Reed Elsevier is gebaseerd op "content". Klanten betalen (veel) geld voor specialistische informatie die de onderneming verstrekt in diverse markten.

De concurrentie wakkert echter aan. Voorlopig alleen van gerenommeerde partijen als Reuters en Bloomberg. Reed Elsevier zal ontkennen dat van generalist Google ooit maar iets te duchten zal zijn. Maar mocht deze gigant in de zoektocht naar verdere groei besluiten zich ook in "niches" te begeven, kunnen de bestuurdersagenda's worden vrijgemaakt voor een crisisberaad.

Ook op de vermeende degelijkheid valt het nodige aan te merken. Op afstand ziet de balans van reed Elsevier er solide uit. Het eigen vermogen bedraagt zo'n 2,3 miljard euro.

Met leesbril erbij blijkt het allemaal minder rooskleurig. Op de balans staat voor 9,2 miljard euro aan goodwill en immateriële activa. De waardering hiervan is altijd vrij arbitrair, zodat het voor beleggers lastig is te beoordelen of dit inderdaad gerechtvaardigd wordt door het toekomstig winstgenererend vermogen van (premies boven boekwaarde van) overgenomen bedrijven, merken, klantenbestanden, software en content.

Een sterk veranderende markt of de komst van een nieuwe concurrent met een alternatief verdienmodel zal veel lucht uit de 9,2 miljard euro doen ontsnappen.

Maar ook buiten de balans zit risico. Reed Elsevier gaat voor haar pensioenfonds uit van 8,7 procent jaarlijks rendement op aandelen en 4,4 procent op obligaties. Wanneer deze aannames conservatiever worden gezet, dan moet de onderneming voor honderden miljoenen euro's de portemonnee trekken.

Aandeelhoudersvergadering Reed Elsevier: 19 april




Gerelateerde artikelen