VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De nieuwe bezems van KPN-topman Eelco Blok komen keihard aan

Opnieuw majeure ingrepen bij een voormalig staatsbedrijf. Na postbedrijf TNT hakt nu KPN fors in eigen organisatie om mee te kunnen in de vaart der volkeren. Dat gaat gepaard met forse krimp, een winstwaarschuwing en een serieuze koersduikeling.

Het is nog maar twee weken geleden dat Eelco Blok, de nieuwe topman van KPN, zijn aandeelhouders vertelde dat hij om zijn nieuwe strategie openbaar te maken.

Blok zei in ieder geval ‘geen haakse bocht naar links of rechts te maken.' Het maakt nieuwsgierig hoe de topman de ontwikkelingen van vandaag dan wil kwalificeren.

Het telecombedrijf ervaart forse tegenwind, geeft een heuse winstwaarschuwing af en wil de komende vier jaar 20 procent van het personeel buiten zetten.

Tegenwind in Nederland
Eerst maar eens de cijfers over het eerste kwartaal. KPN zag de omzet dalen, de kosten oplopen en het operationeel resultaat met liefst tien procent krimpen. `

Het bedrijfsresultaat (netto omzet- kosten) voor dit jaar wordt verlaagd van ten minste euro 5,5 mrd naar euro 5,3 mrd.

Kabbelend dividendfonds schokt
Beleggers zijn geschokt en laten het aandeel vanaf opening massaal vallen. Tot nu probeerde KPN in de te blijven door een stabiel dividend te bieden en regelmatig eigen aandelen in te kopen wat de koers moet opdrijven. Het dividend wil KPN voorlopig ongemoeid laten, maar beleggers vrezen dat verdere aandeleninkoop op langere termijn op de tocht komt.

In de eerste maanden van 2011 heeft KPN naar eigen zeggen veel last gehad van tegenwind op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie. De omzet daalde en er was prijsdruk. KPN wilde die tegenvallers opvangen door te snijden in de kosten, maar dat bleek niet voldoende.

Over langere termijn bezien ziet KPN vooral een verandering in telecomgebruik. Het traditionele bellen en sms-en slinkt gestaag, smartphones met hun mobiele applicaties groeien hard. Ander gebruik vraagt om nieuwe abonnementsvormen en extra aandacht en investeringen in mobiel dataverkeer.

Net als alle telecombedrijven is het voor KPN een flinke uitdaging om de netwerken op peil te houden voor steeds zwaarder gebruik. Het maakt voor de belasting van netwerken nogal uit of klanten sms-jes via het netwerk versturen of complete video's bekijken.

Verrassing voorspeld
KPN noemt vandaag 2010 ‘het jaar van de smartphone'. De doorbraak van de mobiele computertjes maakt het noodzakelijk om nu snel te schakelen, volgens de KPN-top. Het moet klantgerichter, simpeler en goedkoper.

Inderdaad, in 2010 steeg de populariteit van de smartphone en mobiel internetgebruik sterk. Dat was echter geen verrassing maar alom voorspeld. Zonder enige twijfel heeft ook KPN die trend onderkend, in 2010 en lang daarvoor.

Dat het telecombedrijf nu de noodklok luidt is rijkelijk laat en komt daardoor harder aan.

Opvolging
Het roept meteen vragen op over de dynamiek binnen de top in het laatste jaar van de onlangs vertrokken topman Scheepbouwer.

Vier interne kandidaten streden om zijn opvolging, twee kroonprinsen vertrokken voortijdig, Eelco Blok kreeg de baan.

Het is aan Blok om duidelijk te maken dat de niet ten koste is gegaan van daadkracht in overgangsjaar 2010.




Gerelateerde artikelen