VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kosten bij BinckBank lopen plots op in het eerste kwartaal

Internetbroker BinckBank profiteerde van de onrust op de beurzen in het eerste kwartaal. Tegenover de hogere inkomsten stonden ook abrupt oplopende kosten. Daar hadden beleggers én Binck niet op gerekend.

Kwartaalrapportages van online broker BinckBank hebben altijd wat weg van een financieel weerbericht.

Stormt het op de financiële markten dan betekent dat meer handel en dus meer provisie voor BinckBank. Een gezapig kabbelende sfeer op de beurzen zorgt voor lagere inkomsten.

Echt blij is Binck niet met deze positie van weermannetje. De broker ziet daardoor bijvoorbeeld nooit kans om een verwachting voor de korte termijn af te geven.

Onrust doet groeien
Maar voor luid geweeklaag is geen plaats na een relatief turbulent kwartaal op de beurzen. De crisis in het Midden-Oosten en de aardbeving in Japan hebben voor extra handel gezorgd. Het aantal transacties steeg in een jaar met 23 procent. De provisie die Binck verdiende in het eerste kwartaal kwam 17 procent hoger uit dan een jaar geleden. Per transactie verdiende BinckBank dus minder.

Het aantal rekeningen bij Binck groeide in het eerste kwartaal, zowel in Nederland als in België. In dat laatste land boekte Binck zelfs de grootste groei in rekeningen en transacties ooit. Dat is een meevaller op een markt waar Binck achterblijft bij de eigen verwachtingen.

De in potentie grootste markt voor Binck, Frankrijk, groeide ook, ondanks wat vertraging door financiële regelgeving. De broker denkt hier volgend jaar break-even te gaan draaien. Dat is nog net binnen de zelf opgelegde tijdspanne.

Plotse kosten
Tegenover de verwachte stijging aan inkomsten staat een onverwachte toename van de kosten. BinckBank, normaal gesproken vrij goed in staat de kosten in de hand te houden gaf afgelopen kwartaal zes procent meer geld uit.

Binck had ook zelf niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen. Bestuursvoorzitter Koen Beentjes noemt de kostenstijging afgelopen kwartaal erg abrupt doordat het "allemaal opeens samenkomt".


Dat de broker met hogere kosten te maken krijgt, is structureel. Er moet nog flink geïnvesteerd worden om verder te groeien in Frankrijk en voet aan de grond te krijgen in de nieuwe markt, Italië.

Nieuw IT-systeem
Die kosten zitten ook in het opbouwen van een IT-systeem dat in alle landen gebruikt kan worden. Via dat IT-systeem geven Binck-klanten hun orders. Het is het hart van de organisatie.

Om zo efficiënt mogelijk te werken is het onmisbaar één systeem te hebben dat in alle landen als basis gebruikt kan worden. Een nieuwe markt betreden is dan, simplistisch gezegd, een kwestie van een paar knoppen omdraaien.
Opbouw van dat systeem kost geld, ook al door de extra kosten om extra personeel in te huren om een en ander op te bouwen. Maar op den duur zouden er toch besparingen moeten sijpelen uit deze manier van werken.

Klanten minder tevreden
Een recente overgang van Binck-klanten naar dat nieuwe Europese platform heeft BinckBank onlangs doorgevoerd. Dat ging samen met de lancering van een nieuwe website.

Bij die gelegenheid kwam meteen één van de risicofactoren van het bedrijf naar voren. IT-projecten van deze omvang verlopen zelden vlekkeloos. En dat kan funest uitpakken bij een bedrijf dat vooral een website is voor zijn klanten.

De overgang naar de nieuwe website van BinckBank brachten veranderingen voor klanten. En niet alleen ten goede. Nogal wat Binck-beleggers bleken weinig gelukkig met de vernieuwingen, de . Pijnlijk voor een broker die niet meer (over het geheel) de goedkoopste aanbieder op de markt is en prat gaat op zijn service.

Binck is nu bezig met een inhaalslag om terug te keren in de gunst van zijn klanten. De Binck-beleggers waren dat in ieder geval niet met de eerstekwartaalcijfers. Het aandeel zakte drie procent.




Gerelateerde artikelen