VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak zet onverminderd in op groei

De recente resultaten van tankopslagbedrijf Vopak mogen dan wat tegenvallen, de onderneming blijft inzetten op groei. Dat betekent in eerste instantie wel dat de kost voor de baat uitgaat.

Het is even wennen voor het Rotterdamse Vopak. Waar beleggers de resultaten de afgelopen jaren met open armen ontvingen, stelden de recente jaarcijfers teleur. Vooral de voor Vopak nog kleine markt voor opslag van biobrandstof ontwikkelt zich moeizaam. Voor dit jaar voorspelde het bedrijf een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) van slechts circa 5 procent.
 
Zelfs deze geringe groei is nog onzeker. Bij het eerstekwartaalbericht heeft Vopak een verwachting voor het bedrijfsresultaat voor geheel het jaar afgegeven van 600-640 miljoen euro. Dat is een groei van 0-7procent vergeleken met de 598,2 miljoen over 2010.

Ondanks de voorziene trage groei dit jaar hield Vopak wel vast aan de doelstelling om in 2013 een bedrijfsresultaat van 725-800 miljoen euro te behalen, wat een gemiddelde jaarlijkse groei van 8,5 procent impliceert.

Expansie
Aan vertrouwen in eigen kunnen is bij het opslagbedrijf dan ook geen gebrek. In de afgelopen weken heeft Vopak een aantal grote stappen gezet.

Zo is het bedrijf voornemens grote opslagcapaciteit voor olieproductie in Panama en Maleisië te ontwikkelen.

De capaciteit in Panama zal naar verwachting in 2013 gereed zijn, terwijl die in Maleisië een jaar later op de markt komt.

Verder bereikte Vopak en het Spaanse Enagas overeenstemming met de huidige eigenaren Shell, Total en Mitsui & Co voor de volledige overname van de LNG importterminal in Altamira, Mexico.

Deze terminal ligt naast de opslagterminal die Vopak al heeft voor chemicaliën en is volledig gecontracteerd voor een lange periode.

De LNG-terminal heeft een uitstekende verbinding met de bestaande Mexicaanse gasinfrastructuur, waaronder Mexico-City. Naar verwachting gaar het gasverbruik in Mexico de komende tientallen jaren groeien.

Vopak en Enagas hebben voor deze deal een joint venture opgericht, waarin Vopak 60 procent houdt en de Spanjaarden 40 procent.

Deze overname, die naar verwachting in het derde kwartaal kan worden afgerond, past in de wereldwijde groeistrategie die Vopak heeft op het gebied van LNG.

Veelbelovend
Allemaal projecten met goede (uitbreidings)kansen voor de toekomst. Gunstig is ook dat de expansie in LNG voor een betere spreiding voor Vopak zorgt.

Alleen al voor 2011 en 2012 verwacht Vopak 4,5 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit toe te voegen, waarmee eind 2012 haar wereldwijde opslagcapaciteit 29,8 miljoen kubieke meter zal bedragen. De recent aangekondigde uitbreidingen voor de jaren daarna komen daar nog eens bij.

Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de kosten hier veelal eerst voor de baten uitgaan. Vooral dit jaar zullen de uitbreidingskosten bovenmatig op het resultaat drukken.

Pas in de jaren daarna zal Vopak pas echt de vruchten gaan plukken. Wat dat betreft is het positief dat de onderneming vast houdt aan de financiële doelstellingen voor 2013.

Maakt Vopak het allemaal waar dan kan zij ook weer verder bouwen aan het krachtige track record, dat vorig jaar een kleine deuk opliep.
Gerelateerde artikelen