VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastgoedfonds Corio voelt al huurdruk in Spanje en Portugal

Vastgoedfonds Corio is het eerste kwartaal goed doorgekomen. Maar consumenten hebben het moeilijk, vooral in Zuid-Europa. Corio, vooral winkelvastgoed in portefeuille, krijgt daar zeker last van.

Het in de AEX opgenomen vastgoedfonds Corio presenteerde prima eerstekwartaalcijfers.

Corio is voor 96 procent van het belegd vermogen gericht op retail. Een - in vergelijking tot kantoren - stabiele categorie, maar geheel immuun voor de conjunctuur zijn winkelbeleggingen natuurlijk niet.

Circa 40 procent van de winkelcentra van Corio zijn gesitueerd in Zuid-Europa inclusief Turkije. Spanje en Portugal maken 10 procent van de winkelbeleggingen uit.

Deze week werd bekend dat de consumentenbestedingen in Spanje in de maand maart met liefst 10 procent zijn gekelderd. In Portugal bedroeg de afname 6,8 procent. Dat zijn ongekende getallen. De bezuinigingen in deze landen eisen hun tol en de vooruitzichten zijn wat dat betreft somber.

In Spanje en Portugal moest Corio het afgelopen kwartaal al een huurdaling van 1,3 procent slikken en kon een werden nieuwe huurcontracten tegen een kleine 14 procent lagere huur afgesloten. Goede kans dat het daar niet bij blijft.

Hoge bezettingsgraad
Corio als geheel merkt er verder nog niet veel van. De gemiddelde financiële bezettingsgraad van de winkelcentra bleef stabiel op 96 procent.

Het directe resultaat (huurinkomsten minus exploitatiekosten) kwam net als vorig jaar uit op 73 cent per aandeel.

Door de grote belangstelling die er momenteel is voor stabiele retailbeleggingen kon Corio de portefeuille ook nog eens van een positieve herwaardering voorzien van 30 miljoen, wat overigens nog geen half procent is.

Opvallend is dat ook de Spaanse portefeuille een lichte opwaardering kreeg, maar dat heeft voornamelijk betrekking op slechts een winkelcentrum in Madrid, goed voor circa een kwart van de totale Spaanse portefeuille.

Geen premie
Net als de meeste andere retailfondsen noteert het aandeel Corio rond de intrinsieke waarde. De laatst opgegeven intrinsieke waarde van Corio bedraagt 47,21 per aandeel, terwijl de beurskoers daar twee kwartjes boven noteert.

Dat kan betekenen dat beleggers weinig ruimte meer zien voor extra opwaarderingen. Gezien de relatief zware focus op Zuid-Europa kan de portefeuille van Corio ook nog best wel eens onder druk komen.

De winkelcentra staan momenteel tegen een aanvangsrendement van 6,2 procent in de boeken. Voor Spanje ligt dat percentage op 6,9 procent.

Tegenwicht kan komen van de eigen ontwikkelingstak van een kleine 3 miljard euro die puur uit winkels bestaat. Van de huurontwikkeling hoeft het waarschijnlijk niet te komen. Corio voorspelt een fractionele verbetering van het directe resultaat dit jaar.

LEES OOK:

 
3 mei 2010

 18 november 2009


Bekijk ook het video interview:

 Gerard Groener 
ceo Corio
 10 juni 2010Op de hoogte blijven?Gerelateerde artikelen