VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marktherstel Aperam lijkt geen lang leven beschoren

Na een zwak vierde kwartaal zitten de resultaten van Aperam weer in de lift. Het herstel lijkt van korte duur, want voor het verdere verloop van het jaar wordt al weer margedruk voorzien. Overnames lijken de aangewezen weg.

Aperam, de begin dit jaar van ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaaltak heeft het niet gemakkelijk. De Europese markt, waar het bedrijf circa 70 procent van de omzet behaald, wordt geplaagd door overcapaciteit en tot voor kort stijgende grondstofprijzen.

De Europese markt groeit naar verwachting de komende jaren met slechts 3-4 procent, trager dan de 6 procent groei die voor de mondiale roestvrijstaalmarkt wordt voorzien.

De Europese groei is onvoldoende om de overcapaciteit snel weg te werken. Voor 2014-2015 zien analisten de Europese bezettingsgraad niet boven de 80 procent komen. 

Consolidatieslag?
Om de overcapaciteit te lijf te gaan wordt al langer gespeculeerd op een consolidatieslag binnen de sector.  Deze maand werd bekend dat de Duitse staalgigant ThyssenKrupp een grote reorganisatie doorvoert en net als ArcelorMittal haar roestvrijstaaldivisie apart wil zetten.

De Duitsers lieten hierbij weten alle opties open te houden. De divisie ‘Stainless Global’ van ThyssenKrupp mag zich marktleider in Europa noemen en genereerde vorig jaar een omzet van 5,9 miljard euro. Het broertje van ArcelorMittal zette vorig jaar 5,6 miljard dollar om.

ThyssenKrupp denkt dat door de afsplitsing de divisie eenvoudiger partnerships kan aangaan en beter in de kosten kan snijden. Aperam wil niet ingaan op de vraag of het wat ziet in een samengaan met het onderdeel van ThyssenKrupp.

Resultaten Aperam
Een in vergelijking tot het vierde kwartaal 2010 met 17 procent gestegen omzet tot 1,681 miljoen dollar leverde een ruime verzesvoudiging van het bedrijfsresultaat op tot 139 miljoen dollar.

Onderaan de streep heeft Aperam een nettowinst geboekt van 25 miljoen dollar. Beduidend beter dan de 2 miljoen dollar van het vorige kwartaal, maar slechts iets meer dan de helft van het resultaat een jaar geleden.

Margedruk houdt aan
De vooruitzichten die Bernard Fontana CEO van Aperam schets voor de rest van het jaar zijn een stuk minder opbeurend en onderstrepen de noodzaak van een consolidatieronde.

Door de onzekere economische vooruitzichten, de zwakke dollar en de recente daling van de nikkelprijs zullen de marges het lopende tweede kwartaal onder druk zetten.

Op zich is een daling van de prijs van de grondstof nikkel gunstig, maar momenteel zorgt dit ervoor dat klanten bestellingen uitstellen in afwachting van een verdere prijsdaling. 

Fontana verwacht dat gedurende 2011 de prijzen van roestvrijstaal onder druk zullen blijven staan door de aanwezige overcapaciteit in de Europese markt.

Snijden
Het bedrijf werkt hard de kostenbasis verder te verlagen, waar in de komende jaren het nodige  tegenwicht van mag worden verwacht. Doel is uiteindelijk de kostenbasis met 250 miljoen dollar terug te brengen.

Onderdeel hiervan is het wegnemen van capaciteit bij minder efficiënte eigen fabrieken in Europa. Op deze wijze probeert Aperam binnenshuis de aanbodkant te bewerken.

De echte oplossing ligt toch echt in het overnemen van andere spelers om vervolgens drastischer in de capaciteit te snijden.

Wat dat betreft hinkt Aperam misschien te veel op twee gedachten. Het liefst koopt het bedrijven in groeiregio’s Azië en in Brazilië waar het al 30 procent van de omzet behaald.

Bedrijven overnemen in Europa puur om de productiecapaciteit aan te pakken klinkt minder avontuurlijk. Eten of gegeten worden, dat is het motto voor de roestvrijstaalsector.

Meer Aperam:

26 januari 2011

Op de hoogte blijven?Gerelateerde artikelen