VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers ontevreden met prestaties van het ‘nieuwe' Aegon

Nog even en Aegon kan het staatsjuk definitief afschudden. De nieuwe start voor de verzekeraar verloopt dit jaar met de nodige hobbels. Beleggers reageren teleurgesteld op de eerstekwartaalcijfers.

Het einde van een vervelende periode, op zoek naar nieuw elan. Dat is in het kort de situatie bij Aegon op dit moment.

Volgende maand met de overheid door het laatste deel van de eerder ontvangen overheidssteun terug te betalen.

Het moet als bevrijding voelen voor de verzekeraar en zijn aandeelhouders. Door de miljardensteun van de overheid was Aegon sinds 2008 beperkt in zijn mogelijkheden. Dividend was niet aan de orde, beloningen lagen onder een vergrootglas en overnameplannen konden in de ijskast.

Niet nodig, kost veel
Tragisch is dat de miljardeninjectie van de overheid (3 miljard euro) uiteindelijk niet nodig bleek om de kredietcrisis te overleven, zo meent Aegon. Dat constateerde topman Alex Wynaendts al in 2009. Toch opvallend dat de verzekeraar extra aandelen heeft uitgegeven en een heeft verkocht om de steun terug te betalen.

Vroeger is dood
Aflossing van de staatssteun volgende maand moet een nieuwe periode inluiden voor Aegon. Terug naar vroeger is er niet bij. De situatie is sinds de kredietcrisis compleet veranderd. De langetermijn rente is laag, wat lastig is voor verzekeraars die hun klanten vaak een vast gemiddeld rendement garanderen over hun vermogen.


Ook de embedded value, de contant gemaakte waarde van alle toekomstige winsten van een verzekeraar, lijdt onder de lage lange rente. Analisten schatten dat de embedded value van Aegon met 3% daalt als de lange rente een jaar lang 1 procent punt lager is.

Minder afhankelijk van rentemarge
Aegon anticipeert op die veranderende omstandigheden door minder afhankelijk te worden van de rente en rentemarges. Over een jaar of vier wil de verzekeraar een derde van zijn winst uit provisies halen.

Bij het nieuwe Aegon horen zuinigere doelstellingen dan voor de crisis. De winst moet met minimaal 7 procent per jaar stijgen en het rendement op het eigen vermogen moet de komende jaar 10 procent tot 12 procent bedragen. In juni 2008 dacht Aegon nog dat een percentage van 15% in 2012 haalbaar zou zijn.

Toekomstmuziek
De cijfers over het eerste kwartaal laten zien dat die doelstellingen toekomstmuziek zijn. Het rendement op het (gestegen) eigen vermogen is in de eerste drie maanden zelfs gedaald tot 7,8 procent.

Aegon tekende een lager resultaat op dan een jaar geleden, de nettowinst kwam twaalf procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat was vooral te wijten aan lagere verkopen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en hogere kosten die Aegon in boekt om meer in te zetten op provisies. Ook wordt extra geld uitgetrokken om een prominenter te worden in opkomende markten.

Beleggers straffen cijfers af
De resultaten van Aegon over het eerste kwartaal vallen slecht bij beleggers. De koers daalt in een eerste reactie met meer dan vijf procent. Dat moet te voorzien zijn geweest op het Haagse hoofdkantoor.

En dus is het logisch om te denken dat Aegon de extra lasten nu noodzakelijk vindt om in de toekomst meer winst uit provisies te halen. Of dat volledig op eigen kracht gaat lukken is de vraag. Binnenkort volgt het antwoord. Dan heeft Aegon de handen weer vrij en zijn overnames weer bespreekbaar.

LEES MEER:

24 februari 2011

24 februari 2011

11 november 2010


 12 augustus 2010

 22 juni 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen