VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN heeft eigen bedrijf te ver uitgehold

De KPN-aandeelhouder heeft het afgelopen decennium qua dividend en aandeleninkoop niet te klagen gehad. Nu het bedrijf ingehaald blijkt te zijn door de concurrentie moet CEO Eelco Blok dweilen met de kraan open.

Wat is dat toch met die voormalige staatsbedrijven?

KPN en TNT lijken de slag om de klant compleet te verliezen. De inhoud van van KPN moet het bedrijf zelf ook pijn gedaan hebben.

KPN zegt meer te gaan investeren in de Nederlandse telecomactiviteiten. Bittere noodzaak, omdat het voorbij gelopen is door de concurrentie en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie volledig onderschat heeft. Het is allemaal rijkelijk laat.

Vast en mobiel verliezen
Bij het vaste netwerk ondervindt KPN stevige concurrentie van Ziggo en UPC die via het aanbieden van totaalpakketten (‘triple play': bellen, internet en televisie) klanten van KPN afsnoepen.

In de mobiele tak van KPN gaat het snel bergafwaarts met het sms- en belverkeer. Mobiele applicaties als whatsapp (Apple) en ping (blackberry), waar klanten met smartphones onderling communiceren, bezorgen KPN grote kopzorgen.

Social media sites als Facebook en Hyves zijn communicatiemogelijkheden die ervoor zorgen dat klanten minder vaak buiten hun belbundels bellen.

Concurrenten als Vodafone en Deutsche Telecom lijken daar toch beter op in te spelen door meer in te zetten op data-bundelverkoop.

Te veel uitgekeerd
Het heeft er alle schijn van dat KPN de afgelopen jaren heeft zitten slapen. In plaats van te investeren heeft het de gulle vriend uitgehangen en aandeelhouders sinds 1999 in totaal ruim 16 miljard euro overgemaakt.

Daar had het heel wat betere dingen voor kunnen doen. Wat te denken van een uitgebreid glasvezelnetwerk. Blok, al sinds 2004 bestuurslid van KPN, is daar zelf mede schuldig aan, maar hoofdschuldige is vooral zijn voorganger Ad Scheepbouwer.

Geen keuze
Blok kan nu niet anders dan flink investeren in zowel het vaste als het mobiele netwerk om in ieder geval niet nog veel meer klanten te verliezen.

De klant komt nog meer centraal te staan, zo heet het. In welke sector hebben we dat niet vaker gehoord?

Om het tij te keren gaat KPN nieuwe (data) abonnementsvormen aanbieden, maar concreet is het bedrijf daar nog altijd niet over geweest.

Toch meer dividend
Ondanks de noodzakelijk koerswijziging wil het telecombedrijf niet tornen aan de jaarlijkse dividendverhoging.

Over 2011 verwacht KPN 0,85 per aandeel uit te keren oplopend tot 0,95 in 2013. Een vorstelijke beloning afgezet tegen de beurskoers van circa 10 euro.

Wel wordt het bedrijf wat minder scheutig met de inkoop van eigen aandelen. Dit jaar wordt nog wel het inkoopprogramma van 1 miljard euro afgemaakt.

Een nieuw inkoopprogramma zal waarschijnlijk minder stevig zijn, omdat Blok de totale uitkering aan aandeelhouders vanaf nu koppelt aan de nettowinst in plaats van de vrije kasstroom.

Naast de noodzakelijke investeringen moet KPN ook geld achter de hand houden voor een mogelijke afwaardering op Getronics.

Blok doet wat hij moet doen: investeren en snijden, maar voor het concern en haar stakeholders komt dat allemaal erg laat. Voorlopig blijft KPN een cash cow met alleen data-groei in Duitsland.




Gerelateerde artikelen